Hlavní navigace

Tlustí vojáci dostanou tablety na hubnutí. Vážně se po nich hubne?

9. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Česká armáda se rozhodla bojovat s obezitou části vojáků tím, že jim předepíše pilulky proti obezitě. Jak fungují a pomohly by i vám?

Zatímco lékaři se snaží po tabletkách pomáhajících při hubnutí sahat až jako po poslední volbě, armáda za ně neváhala utratit skoro milion korun. Na druhou stranu to neznamená, že je plošně dá všem mužům a ženám v zeleném, protože za tuhle sumu má k dispozici ani ne patnáct set balení léků.

Drahé a ještě k tomu na nic?

Jinými slovy, tabletky proti obezitě jsou drahé – dotyčného stojí nejméně několik set měsíčně, často za ně dá i přes tisícovku. Kúra by navíc měla trvat déle. To je však jen jeden z důvodů, proč se nepředepisují daleko masověji. „Mají vedlejší účinky a navíc samy o sobě vlastně dlouhodobě nefungují, protože ze všeho nejdůležitější je, aby člověk změnil životosprávu a vůbec životní styl,“ vysvětlila psycholožka Iva Málková, která už roky pořádá úspěšné kurzy hubnutí pro muže i ženy.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Mezi nejobávanější vedlejší účinky patří problémy se srdcem a oběhovým systémem, právě kvůli nim z trhu loni začátkem roku přinejmenším dočasně zmizel lék Meridia, který byl přitom v uplynulých letech velmi populární. Lékaři ho paradoxně předepisovali místo léku Adipex. Ten se na výsluní naopak vrátil a spolu s lékem Xenical ho nyní nakoupila armáda. Přitom to byl právě Adipex, který se dosud nedoporučoval kvůli vedlejším účinkům – rovněž na kardiovaskulární systém. Xenical by srdci škodit neměl, ale jelikož působí tak, že zabraňuje ukládání tuků v těle, projevuje se jeho užívání průjmy, někdy dost rychle nastupujícími.

Mimochodem, před několika lety se jako o velké naději mluvilo o léku Acomplia, který měl mimo jiné potlačovat chuť na sladké. Ani on se však příliš nerozšířil. Důvod? Stažení z trhu kvůli tomu, že měl negativní vliv na lidskou psychiku. Zdálo se totiž, že zvyšuje riziko rozvoje depresí a dokonce sebevražedného chování.

Tak zhubnu po nich, nebo ne?

„Cílem užívání těchto léků je snížení nadměrných zásob tělesného tuku,“ vysvětlila Iva Málková. Většina léků na hubnutí se užívá jednou denně, Xenical vícekrát, protože jinak by nemohl ovlivňovat zpracování tuků, což je jeho hlavní účinek.

Samozřejmě, pokud někdo začne některé z pilulek na hubnutí užívat, může se skutečně dočkat toho, že kila začnou mizet. Jsou totiž rozhodně účinnější než různé potravinové doplňky z lékáren, ale zázraky stejně neumějí. Nezhubnete jen tím, že začnete polykat pilulky, ale mohou vám pomoci, pokud se rozhodnete jíst jinak a také cvičit. 

Fungují jinak, než že by samy o sobě likvidovaly kila navíc – například zesilují pocit sytosti jako Adipex, případně některé z nich dovedou mírně zrychlit metabolismus, to je případ Xenicalu. Navíc u každého zabírají jinak. Někdo s nimi zhubne jen pět kilo, jiný klidně patnáct. „Držela jsem dietu, nadšeně cvičila a brala Meridii a za dva měsíce jsem se zbavila dvanácti kil. Jenže pak jsem ji vysadila a přestala jsem i cvičit, protože jsem měla dojem, že už to nepotřebuji. Přidaly se problémy doma a po roce jsem měla zpátky dokonce patnáct kilo,“ popisuje Petra z Prahy, která se pro tentokrát rozhodla hubnout pomaleji, jen za pomocí diety a cvičení. „Pomaleji, ale doufám, že jistěji,“ popisuje žena, která od začátku prázdnin shodila zatím sedm kilogramů. 

Díky lékům například nemusí být dieta tak drastická – to má velký význam například pro ženy s hodně zpomaleným metabolismem jako následkem častých diet. Původně se tyto léky předepisovaly lidem s BMI mezi 28 až 30, což odpovídá zhruba 15 až 20 kilům nadváhy, ale pravidla se v tomto ohledu zmírnila a lékaři je dávají i u nadváhy menší. Někteří je i nadále doporučují jen lidem, kteří rychle potřebují zhubnout ze zdravotních důvodů, například před operací.

Když už, tak po poradě s lékařem

Každopádně je dobré se vyhnout všem inzerátům na internetu, kde se tyto léky dají sehnat vcelku bez potíží. Jednak vůbec nevíte, zda jsou to skutečně originální léky, a ani to nemusí znamenat nic dobrého, vzhledem k tomu, jaké mohou mít vliv na lidský organismus. Před tím, než je začnete užívat, byste totiž každopádně měli podstoupit lékařské vyšetření. Také lékař, specialista obezitolog, nejspíše posoudí, zda a který z léků vám vůbec může pomoci.

Většina přípravků na hubnutí v podobě léků je na lékařský předpis, jeden – jmenuje se Alli – se dá koupit volně. Pozor – aby lék fungoval, je třeba jíst nízkokalorickou dietu a hodně omezit zejména spotřebu tuků. Lék totiž podobně jako o něco silnější Xenical zabraňuje jejich vstřebávání do krve a následnému ukládání v těle, avšak vyšší konzumace tuku v kombinaci s lékem by mohla skončit průjmy.

Vědci samozřejmě vyvíjejí další léky, které by dokázaly omezit pocit hladu, ale trvá roky, než se nějaký z nich vůbec dostane na trh. Kromě léků, kterých je vlastně jen pár, existuje ještě obrovská nabídka přípravků na hubnutí v podobě potravinových doplňků. Češi, kteří bohužel zaujímají přední místa na žebříčku evropských tlouštíků, za ně utratí ročně zhruba miliardu korun, ale kupují si jen vábničku, protože účinek naprosté většiny z nich se nikdy v žádné odborné studii neprokázal. Obezitolog Petr Sucharda se tomu nediví, podle něj z nich účinkuje snad jediná vláknina. Problém je v tom, že lidé jim věří, jelikož jsou k mání v lékárnách – tam se však nedostaly kvůli účinnosti, jako potravinovým doplňkům jim stačí pouze testy o zdravotní nezávadnosti.

Vojáci jsou taky lidi. Jenom trochu tlustší – nebo svalnatější


Autor: Isifa.cz

A jak to, že vůbec máme tlusté vojáky? Příčina je stejná jako u kohokoli jiného – příliš mnoho jídla, příliš málo pohybu. Pilulky by pak měli dostávat ti, kdo mají BMI neboli body mass index vyšší než 30 – v případě mužů to znamená více než 98 kilo na 180 centimetrů výšky, u žen je to pak více než 77 kilo na 160 centimetrů výšky. Zde někdy leží hranice mezi lehkou a těžší obezitou, která už může způsobovat vážnější zdravotní potíže.

„Jejich podání vojákům trpícím nadváhou bude výhradně na základě rozhodnutí lékařů a bude jim předcházet řada opatření, a to v prvé řadě dietní a režimová pod dohledem nutričního poradce, řízená tělovýchova a preventivní rehabilitace se speciálním programem,“ ubezpečuje plk. Jana Růžičková z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR. „Teprve až budou vyčerpány všechny tyto možnosti a lékař rozhodne o nutnosti zahájení medikamentozní léčby, nastoupí podávání léků. Zde chci podtrhnout, že vše probíhá výhradně v režii lékařských specialistů v tomto oboru.“

Nadváha a obezita v ČR a v armádě

Česká republika

Počet lidí s nadváhou a obezitou se v České republice v posledních letech ustálil. S nadváhou se potýká 34 % a s obezitou 21 % české populace.

  • nadváha 34 % (nadváha se týká ve větší míře mužů, což se může projevit i u údajů o nadváze v armádě, kde je také převaha mužů)
  • obezita 21 %

Zdroj a více: Problémy s obezitou mají především lidé z venkova

Armáda ČR

Polovina sboru české armády má nadváhu, každý sedmý voják či vojákyně nutně potřebuje léčbu kvůli silné obezitě.

  • nadváha 50 %
  • obezita 14 %

Zdroj: Lidové noviny (LN vycházejí z informací Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové)

Přestože výše uvedená čísla mluví o nadváze a obezitě, vedení armády má jiný názor: „Vojáci v AČR jsou na tom, pokud jde o nadváhu, podstatně lépe než zbytek populace,“ je  přesvědčená plk. Růžičková. „Je to dáno specifičností a nároky na tuto profesi. Zde je pak třeba v úvahu vzít i skutečnost, že řada vojáků má vzhledem ke specifičnosti své profese zvýšenou muskulaturu. V tomto případě rozhodně nelze hovořit o nadváze.“

Plukovnice Růžičková nicméně potvrzuje, že zdravotnická služba AČR skutečně nakoupila na doporučení odborníků Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a na základě vyhodnocení analýz zdravotního stavu vojáků léky na hubnutí. Uvádí, že tyto léky jsou určeny na několik let dopředu.

Zkoušeli jste někdy hubnout? Užívali jste pilulky, potravinové doplňky? Jak se vám osvědčily?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).