Hlavní navigace

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
Jak byste pojmenovali vodu smíchanou se ztuženými tuky a devíti emulgátory? Pokud vás napadla sprejová šlehačka, poklona. Šlehačka je totiž název prakticky pro cokoliv.

Šlehačka je něco, co česká legislativa vůbec nezná. Nikde není definováno, co to vlastně je a co v útrobách obalu s nápisem „šlehačka“ může či nemůže být. I tak se ale taková potravina již řadu let hojně objevuje na prodejních pultech. Zvykli jsme si i na její formu ve spreji. Ale pozor, právě proto, že nikde není psáno, co je to šlehačka, můžete si domů v tlakové nádobě přinést pouze vodu se ztuženým tukem.

Jak tedy poznat dobrou šlehačku ve spreji? Existuje vůbec?

Co je to šlehačka

Metodik Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Miloš Kavka pro server Vitalia.cz připravil podrobný výklad termínu šlehačka: „Vyhláška č. 77/2003 Sb. blíže nespecifikuje termín ´šlehačka´ a nestanovuje zvláštní podmínky pro jeho použití. V platných právních předpisech je ošetřen pouze pojem ´smetana´. Před rokem 1990 v Československu šlehačka vznikala pouze šleháním smetany, a proto byla smetana ke šlehání lidově nazývána šlehačkou. S otevřením trhu pro výrobky z ostatních evropských zemí se k nám ale dostala jak šlehačka v prášku, tak ta ve spreji. Označení ´šlehačka´ tak již není v České republice běžně používáno jako alternativní označení pro smetanu. Lze konstatovat, že termín ´šlehačka´ není chráněn žádným právním předpisem, proto jeho užívání není ničím omezeno a daný případ nelze považovat za klamání spotřebitele, pokud ostatní údaje v označení výrobku splňují požadavky právních předpisů,“ vysvětluje Miloš Kavka. 

Takže v obchodě si s nápisem „šlehačka“ můžeme koupit prakticky cokoliv. Proto je rozdíl mezi tou domácí a ve spreji tak zásadní, že tomu asi sami nebudete věřit. Výrobky v příslušném regálu jsou často označeny také jako „krém“, respektive cizojazyčnými variantami obého. Nakoupili jsme v běžné obchodní síti deset výrobků, které jsme nechali posoudit u výživového poradce Martina Škáby (Skaba.cz).

Šest produktů bylo mléčných a čtyři rostlinné. Nehledali jsme „nejhubenější“ šlehačku, ani tu s nejhezčím obalem, ale takovou, která může být kloudnou alternativou k tekuté smetaně na šlehání.

Hodnotící parametry:

1. obsah smetany = čím více, tím lépe
2. obsah cukru, glukózového sirupu apod. =
čím méně, tím lépe
3. obsah ztužených rostlinných tuků =
čím méně, tím lépe
4. obsah zahušťovadel, plnidel a dalších aditiv =
čím méně, tím lépe
5. obsah odstředěného mléka =
čím méně, tím lépe

Martin Škába: Obsahuje 82 % smetany, žádné přidané cukry ani ztužené tuky. Fosforečnan sodný a karagenan jsou aditiva bez negativních dopadů na zdraví.

Hodnocení Vitalia.cz: Jedna z nejchutnějších šlehaček, ale moc dlouho nevydrží. Nám tekla už po pěti minutách.

Martin Škába: Obsahuje 90 % smetany. Dva typy éček jsou opět aditiva s minimem dopadů na zdraví. Odtučněné mléko je zde sice přidáno, ale to je nepatrná vada na kráse.

Hodnocení Vitalia.cz: Italská šlehačka za šedesát korun nechutná jako právě ušlehaná ze smetany ke šlehání. Absenci cukru možná někdo vítá, na chuti ji ale nelze hodnotit kladně.

Martin Škába: Je z 82 % tvořena smetanou a odstředěným mlékem. Třetí položkou ve složení je cukr, což ale nepovažuji za příliš příznivé.

Hodnocení Vitalia.cz: Chutná šlehačka, ale při použití hodně prská a je příliš nadýchaná.

Martin Škába: Obsahuje smetanu, dále pak sirup z invertního cukru (což je v podstatě bílý cukr), plnotučné mléko, čokoládový prášek, jedno aditivum a mléčnou bílkovinu. Mléčná bílkovina se vyskytuje v mléce a skládá se zhruba z 80 % kaseinu a 20 % biologicky hodnotnějšího syrovátkového proteinu. Dnes je však ve všem obrovský tlak na cenu, a tak mnoho výrobců kvůli ceně pracuje s tzv. kaseinátem sodným.

Hodnocení Vitalia.cz: Byla v testu jediná čokoládová a zároveň také nejdražší. Chuťově ji ale hodnotíme jako nejlepší, je velmi kakaová, bez negativních umělých příchutí. Její vzhled však není příliš vábný, z lahve prská a je plná vzduchových bublin.

Martin Škába: Na prvním místě je uvedena smetana, na druhém místě je glukózový sirup a na třetím cukr. Sladké věci obecně v těle podporují rozvoj plísní, dále velmi zatěžují slinivku břišní a zde je cukru opravdu hodně. Dále obsahuje čtyři typy aditiv stejné kategorie, jako většina hodnocených šlehaček. Je zde navíc přidané sušené odstředěné mléko, což je horší než klasické plnotučné.

Hodnocení Vitalia.cz: Ve šlehačce byla cítit vysoká tučnost, ale dobře držela tvar.

Martin Škába: Obsah smetany 42 % a na druhé pozici odstředěné mléko. Je zde mnoho cukru, šlehačka bude hodně sladká se všemi negativními dopady na zdraví. Obsahuje i čtyři aditiva stejné kategorie (E 471, E 472a, E 339, E 407).

Hodnocení Vitalia.cz: Šlehačka je opravdu dost sladká, ale krásně drží tvar.

Martin Škába: Tato šlehačka neobsahuje smetanu, ale vyrábí se odstředěného mléka, což považuji za velký nedostatek. Uveden je zde i olej, nejčastěji se bohužel používají rostlinné, které se pak ztužují. V potravinářském průmyslu je ztužený tuk přidáván do jídla namísto jiných tuků, protože je velice snadný pro použití, levný na výrobu a dlouho vydrží. Překvapuje mě obsah vody, nevím, co by měla dělat voda ve šlehačce.

Hodnocení Vitalia.cz: Bohatý vzhled, ale je nesmírně hutná. Jsou cítit ztužené tuky.

Martin Škába: Šlehačku z 69 % tvoří odstředěné mléko a z 19 % rostlinný tuk, což považuji za velmi alarmující. Ve složení je dále cukr, umělé sladidlo sorbitol a osm typů aditiv stejné kategorie. Nevím, proč bychom si měli ve šlehačce platit za další složku, kterou je sůl.

Hodnocení Vitalia.cz: Ztužený tuk je hodně znát, tohle šlehačku ze smetany připomíná maximálně vzhledem.

Martin Škába: Šlehačku ze 70 % tvoří odstředěné mléko, což považuji za velmi vysoký podíl. Negativně hodnotím i téměř pětinový podíl ztužených tuků, které obsahují nebezpečné TFA.

Hodnocení Vitalia.cz: Obsah umělého sladidla sorbitol ve šlehačce je skutečně zarážející. Buď chci hubnout a šlehačku nejím, nebo to neřeším. Šlehačka chutná přesně dle složení: Jako našlehané mléko s Ivou.

Martin Škába: Jediná šlehačka, kterou výrobce dokáže vyrobit z vody. Alespoň ji uvádí na prvním místě ve složení, následována je ztuženými tuky (25 %). Nepotěší ani devět aditiv stejné kategorie emulgátorů a stabilizátorů. Šlehačka navíc obsahuje sirup z invertního cukru, což je směs glukózy a fruktózy, která se vyrábí ze sacharózy. Můžeme si ho představit jako běžný cukr, ale má vyšší sladivost. Takto vyrobená látka má ve všech aspektech negativní vliv pro tělo: rozvoj plísní, vysilování slinivky břišní a tím podporující rozvoj cukrovky, podílí se na rozvoj obezity, při trávení ochuzuje tělo o minerály.

Hodnocení Vitalia.cz: Chuť je nenapodobitelná, nepopsatelná a neidentifikovatelná.

Dávejte pozor na obsah smetany

Rostlinné šlehačky skončily na samém chvostu naší desítky. Je tedy jasné, že pokud si chcete pochutnat, vyplatí se koupit si namísto rostlinné ve spreji za stejnou cenu pravou smetanu a roztočit vrtulky domácího šlehače. Jestli vás přemůže pohodlí, sáhněte při výběru šlehačky ve spreji po výrobku s vysokým obsahem smetany, bez ztužených tuků, odstředěného mléka a hromady aditiv. „Šlehačka ve spreji nahradit doma vyrobenou šlehačku může, ale otázkou zůstává, za jakou cenu a kvalitu. Doma budete mít kontrolu nad jejím složením,“ říká výživový poradce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).