Hlavní navigace

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná

28. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Možná to znáte sami. Jen co doobědváte, přepadne vás chuť na něco sladkého. Přijdete domů a vaše první kroky vedou k ledničce. Proti stresu bojujete tabulkou čokolády či sáčkem gumových medvídků…

Kvůli podobným přešlapům do sebe dostáváme zbytečné kalorie v podobě nežádoucích cukrů a tuků. Přitom mlsání lze předcházet a s náhlými chutěmi bojovat.

Za neodolatelnými chutěmi zpravidla stojí špatný životní styl a způsob stravování. Pokud vás přepadají chutě na sladké, pravděpodobně nemáte ve svém jídelníčku rovnoměrné zastoupení sacharidů, bílkovin a tuků. Vyvážená strava by měla obsahovat 25 až 30 procent tuků, 55 až 60 procent sacharidů a 10 až 15 procent bílkovin.

Po jídle vydržte a počkejte

„Častou chybou je konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, které nám rozkolísají hladinu cukru v krvi, a pak máme brzy hlad,“ říká Iva Málková ze společnosti STOB. Mezi takové potraviny patří sladkosti, ale i pečivo nebo müsli a alkohol včetně piva.

Je to jednoduchá rovnice: dáte si sušenku plnou jednoduchých sacharidů a s vysokým glykemickým indexem. Cukr z ní se rychle vstřebá do krve, jeho hladina vyletí nahoru, načež zase rychle klesne a my máme znovu tendenci sáhnout po rychlé energii. Nižší glykemický index má většina ovoce a zeleniny, sýry, nerozvařená rýže a brambory, ale i oříšky a hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

„Po hlavním jídle je vhodné dvacet až třicet minut počkat, protože chuť na něco dalšího často přejde sama podle toho, jak se vyrovnají regulační mechanismy příjmu potravy v centru hladu a centru sytosti v mozku. Pokud i poté chuť přetrvává, je dobré se napít a zase vyčkat zhruba dvacet minut a zamyslet se, zda tělo ještě něco chce, nebo jestli už pocit odezněl,“ doporučuje Margareta Iliopulosová, nutriční terapeutka z centra Fitbee.

Mlsání není řešením stresu

Jezte pravidelně. Pokud nesnídáte a k obědu se odbydete spěšnou bagetou, nedivte se, že večer sníte, co vám přijde pod ruku.

Někdy se za neustálým mlsáním skrývá psychika. „Střídání chutí na sladké, slané může souviset s nezkrotnou touhou jedince konzumovat takové potraviny při negativních emocích, jako je stres, zlost, úzkost, osamělost, smutek a nuda. Jídlo se pak stává způsobem, jak uniknout nebo se rozptýlit od problému,“ podotýká Margareta Iliopulosová.

Podle ní naše chutě ovlivnila i genetika, kdy sladké a tučné potraviny poskytují od pradávna tělu energii, kdysi dávno důležitou třeba pro útěk před predátorem, či jako zásoba energie na zimu.

Před menstruací je střídání chutí normální

Neuhasitelné chutě na slané potraviny mohou poukazovat i na zdravotní problém: na nedostatek jódu při problémech se štítnou žlázou nebo nedostatečnou produkci stresových hormonů v nadledvinách. Zvýšenou chuť k jídlu a přejídání dokáží vyprovokovat některé léky.

„Různé chutě se dostavují u žen před očekávanou menstruací či přepadají abstinujícího kuřáka,“ dodává nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová. Všimněte si, že vás k mlsání dokáže vyprovokovat i líbivá reklama. Zejména večer u televize to není problém.

Honí vás mlsná? Vybírejte pečlivě

Jedno je jisté, pokud si budete sladké zcela odpírat, přijde chvíle, kdy to nevydržíte a zbytečně se přejíte. Zakazujeme-li si něco, jen se tím dostáváme do stresu, který ovšem potřebujeme zajíst a začarovaný kruh se uzavírá.

Sáhněte po kvalitní hořké čokoládě, které nesníte tolik, nebo si kupte pár belgických pralinek. Zákusky nebo zmrzlinu si vybírejte tvarohové a s ovocem. Alternativou je malé množství čerstvého nebo sušeného ovoce, případně müsli tyčinka bez polevy. „Někomu by mohlo stačit dát si místo zákusku kávu,“ míní Iva Málková ze STOBu.

Jak nemlsat
  • jezte pravidelně
  • dopřávejte si vyváženou stravu
  • vybírejte si potraviny s nižším glykemickým indexem
  • jídlo neberte jako prostředek k zahnání stresu
  • nedělejte si doma zásoby, odstraňte sladkosti ze svého dosahu
  • kupujte menší balení
  • zkuste pocit libosti ze sladkého nahradit jiným příjemným pocitem
  • pokud vás přepadne chuť na sladké, zkuste se zaměstnat jinou příjemnou aktivitou
  • odpočívejte, relaxujte, vyvarujte se stresu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).