Hlavní navigace

Změní se obsah školních automatů? Plán už je, vůle chybí

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zatímco v zahraničí existují zákony, které obsah školních automatů regulují, u nás z nich doslova teče tuk a sype se cukr. Všechno by ale už brzy mohlo být jinak.

Podle průzkumu společnosti Vím, co jím je 86 % lidí přesvědčeno o tom, že vhodně zvolená strava významně přispívá k tomu, aby byl člověk zdravý. Ale že bychom to nějak uváděli v praxi, to se říct nedá. Z průzkumu totiž dále vyplynulo, že solíme třikrát více, než bychom měli, dáváme přednost bílému pečivu před celozrnným, upřednostňujeme tučnější varianty výrobků a nedokážeme rozlišovat zdroje vhodných tuků od těch méně vhodných.

Inspiraci jsme našli doma i za hranicemi

Když to neumíme my dospělí, těžko očekávat uvědomělost u dětí, které si často samy vybírají svačiny v obchodech nebo ve školních automatech. I proto si na nás celá Evropa ukazuje: „Nejtlustší z celé Evropy jsou Řekové, ale co se týká dětí, z šetření za rok 2013 to vypadá, že je naše děti předběhly a jsou první,“ říká Marie Nejedlá Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu (SZU). Odpárat prvenství by našim dětem mohla nová metodika pro výběr sortimentu nápojů a potravin dostupných ve školách Zdravá školní svačina, kterou před pár dny zpracoval SZU a Společnost pro výživu. „K sestavení návrhu jsme byli vyzváni ministerstvem zdravotnictví, ale spěli jsme k němu také sami, protože obsah automatů a bufetů je celkem známý,“ říká Marie Nejedlá.

Čtěte k tématu: Co si děti dávají ve školních automatech? Brambůrky a kafe

Nekoordinované prostředí doplňkového prodeje potravin a nápojů ve školních automatech a bufetech totiž svým obsahem často nepříznivě ovlivňuje energetickou a nutriční vyváženost výživy dětského organismu. „Důvodem, proč je třeba řešit obsah automatů, je narůstající procento dětí a dospělých s nadváhou a obezitou nejen v ČR a nárůst onemocnění, které z obezity vyplývají (diabetes mellitus, hypertenze-, nádorová onemocnění aj.) a také inspirace z jiných zemí, které obsah automatů ve školách již řeší (Francie a Brusel – úplný zákaz). Je to kromě školního stravování jedna z mála možností ovlivnit, jak se děti stravují,“ vysvětluje Marie Nejedlá. Inspirací by nám mohly být i Spojené státy americké, které připravily v oblasti výživy změnu legislativy – zákon „Healthy, Hunger – Free Kids Act“. Díky němu mají být školní automaty na limonády a sladkosti nahrazovány automaty na vodu, automaty s čerstvým ovocem a zeleninou, smoothies, müsli tyčinkami nebo celozrnnými sendviči.

Chipsy může nahradit zdravější popcorn

O podobném plošném tahu si ale prozatím nechme zdát, my jsme v samém začátku možné změny. Zatím je u nás pouze připravena přesná metodika, jak by obsah automatů mohl vypadat. Má třicet sedm stran a velmi přesně ukazuje na mnohdy konkrétní výrobky, které jsou vhodné i zcela nevhodné k prodeji na školní půdě. Aby v automatech časem netlela jen jablíčka, o která se děti zrovna neperou, museli odborníci zohledňovat velké množství faktorů: „Dost dobře nebylo možné návrh příliš zjednodušovat, protože musíme sledovat obsah jednoduchých cukrů, živočišných tuků a trans nenasycených mastných kyselin, soli, vlákniny, vitamínů, bílkovin živočišných a rostlinných,“ vyjmenovává vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZU.

Čtěte také: Školy z automatů na limonády nemají většinou nic

Shodli se však na tom, že by tu mělo být ovoce, zelenina v syrové přírodní formě, celozrnné pečivo a bagety bez majonézy a smaženého masa, nesolené a nesladké oříšky – i popcorn, neslazené nápoje a mléčné produkty. Za zcela nevhodný ale považují smetánek, či mléčné výrobky s polevou nebo vysokým obsahem cukru. „Určitě by měly zmizet sladké a slané tyčinky, chipsy, sušenky, oplatky, plněné čokolády, bonbóny, smažené brambůrky, slané oříšky, majonézové bagety se smaženým masem, ale také různé sladké dezerty – byť mléčné, vše s rostlinnými polevami – to mohou být i müsli tyčinky, slazené a kolové nápoje. Řešením nejsou umělá sladidla – děti se pak stejně naučí na chuť sladkého,“ předkládá plán Marie Nejedlá.

Trnem v oku zůstávají metodickému doporučení i paštiky, které jsou extrémně tučné, a tavené sýry, protože obsahují tavicí soli – fosforečnany a citronany.

Vhodné a nevhodné nápoje do škol

Doporučené nápoje pro školní automaty:
  • Voda, slabě a středně mineralizované minerální vody (neochucené), mléko a mléčné nápoje, sójové nápoje, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, smoothie nápoje bez mléčné složky, kysané mléčné nápoje
Nevhodné nápoje pro školní automaty:
  • Kofeinové a jiné povzbuzující nápoje, sladké nápoje a limonády, slazené minerální vody, slazené ovocné nápoje, energetické nápoje, instantní nápoje a polévky, silně mineralizované minerální vody (právě těmito nápoji dnes běžně disponují školní automaty)

Plán bychom měli. Co dál?

Krásná brožura, precizně zpracovaná odborníky z řad lékařů i nutričních specialistů ukazuje správný směr, ale je důležité, aby si tohoto ukazatele také někdo všiml a jeho směrem kráčel. Otevřít oči by tak měli především zřizovatelé škol, pedagogové a rodiče, ale i výrobci a dodavatelé potravin pro školní automaty, kteří dle metodiky mohou upravit současnou nabídku ve školách.

Bohužel automaty a bufety nepatří pod režim tzv. školního stravování, učinit tak tento dokument závazným může pravděpodobně jen legislativní úprava školského zákona, která by byla schválena na návrh ministerstva školství. „Určitě by to bylo nejlepší řešení – z celospolečenského hlediska (nejen resortu zdravotnictví), protože obezita a choroby z ní vyplývající zatěžují významně státní rozpočet a veřejné pojištění, nemluvě o kvalitě života nemocných a jejich rodin. Vím, že se situací ministerstva zdravotnictví i školství zabývají, ale jak to dopadne, v tuto chvíli asi nikdo netuší. Pokud by se regulace obsahu automatů postavila jako překážka v podnikání, tak se to nepovede. Na druhou stranu by to zase přineslo jistě nové možnosti pro podnikání – ovocné saláty, zvířátkové talířky apod. – třeba to vyjde. My bychom to uvítali na sto procent,“ uzavírá Marie Nejedlá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).