Hlavní navigace

Ortorexie: „Feťáci“ zdravé výživy

25. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Odmítáte sladkosti, pohrdáte čipsy, vyhýbáte se jitrnicím, konzumujete dostatek ovoce a zeleniny. Skvělé. Ovšem jen to té chvíle, než se vaše péče o to, co jíte, promění v posedlost.

I zdravá výživa se může vymknout z rukou. Kolik času denně věnujete přemýšlení o tom, co jíte? Nakupujete výhradně biopotraviny? Napadlo vás, že třeba nejsou tak zdravé, jak hlásají jejich výrobci? Postupně vylučujete z jídelníčku potraviny, o nichž si nejste jisti, zda jsou zcela „bezpečné“? Do restaurace nevkročíte, na návštěvě odmítáte jíst a vymlouváte se, že vám není dobře, držíte dietu, nebo si rovnou přinesete jídlo z domova? Takové chování je stejně nebezpečné jako mentální anorexie či bulimie.

Peklo ze života


Autor: SXC

Patologické posedlosti zdravou výživou se říká ortorexie; skládá se ze dvou řeckých slov orthos - správný a orexis - chuť. Poprvé tuto chorobu pojmenoval a popsal americký lékař Steven Bratman ve své knize Health Junkies (Fanatici zdravé stravy). Sám totiž propadl závislosti na zdravé výživě, včas ale pochopil, že přílišné zaujetí zdravým jídlem vede nejen ke drastickým změnám ve způsobu stravování, ale má negativní důsledky na tělesné i psychické zdraví člověka.

Člověk začne trpět úzkostmi, pohltí ho strach … co kdyby snědl něco nezdravého. V extrémních případech vede „zdravá“ výživa nejen k hubenosti, chudokrevnosti, řídnutí kostí, vypadávání vlasů, ale i k ohrožení života.

Podobnost čistě náhodná

Ortorexie se rozvine často neplánovaně, jako „náhradní“ program kvůli problémům v zaměstnání, v rodině či partnerských vztazích. „Dostanou se ke mně lidé, kteří bojují s nadváhou a drží nejrůznější diety, jsou smutní, cítí se osamělí, unavení a vůbec netuší, že jsou ortorektici,“ říká klinický psycholog Jan Kulhánek, který také odborně zaštiťuje web idealni.cz. „Nemají podváhu, a přesto jsou podvyživení,“ vysvětluje.

„Když jejich kroky vedou do prodejny biopotravin, není to špatně; teprve když se jejich výběr potravin postupně zúží a tělu začnou dlouhodobě chybět určité látky, koledují si o průšvih,“ dodává.

Občas také podle Jana Kulhánka dochází k záměně ortorexie za anorexii, protože jde v zásadě v obou případech o poruchy v příjmu potravy, důvody jsou ale odlišné. Anorektici se zaměřují na množství jídla, ortorektici na „kvalitu“ jídla, a proto se musí rozdílně léčit.

Plíživá nemoc


Autor: Isifa.cz

Ortorektici jsou v počátečním stadiu obdivováni. Člověk, který v dnešní době žije zdravě, si zaslouží pochvalu. Mohutně ho podporují reklama i média: Jezte zdravě! Snižte cholesterol! Pryč s nadváhou!

Ortorexii se daří dlouho skrývat, o to je nebezpečnější. Nejen v zahraničí, ale i u nás jsou touto nemocí nejvíce ohroženi vzdělaní lidé, muži i ženy, ve věku 30 až 40 let, kteří mají stabilní zaměstnání a jsou ve svém životě relativně úspěšní. „Počet ortorektiků plíživě roste, v populaci jich žije určitě více, než těch, o nichž víme,“ potvrzuje Jan Kulhánek. Ostatně i odborníci se teprve učí, ortorexie je poměrně nově popsanou nemocí.

Pokud jste po přečtení článku znejistěli, zda netrpíte ortorexií, udělejte si jednoduchý Bratmanův test.
1. Plánujete svůj jídelníček několik dní dopředu?
2. Přemýšlíte tři a více hodin denně nad dietou?
3. Stal (a) jste se k sobě přísnějším?
4. Snížila se kvalita vašeho osobního života na úkor dodržování zdravého životního stylu?
5. Upřednostníte vždy nutriční kalorie, nebo chuť jídla?
6. Zvýšila se vaše sebeúcta k vlastní osobě, protože žijete zdravěji?
7. Máte pocit viny, když porušíte dietu?
8. Zmizely z vašeho jídelníčku nekompromisně navždy všechny vaše oblíbené pokrmy?
9. Působí vaše dieta potíže při setkání s přáteli, s rodinou nebo při stravování mimo domov?
10. Cítíte uspokojení, když se zdravě stravujete?

Pokud jste odpověděli na čtyři až pět otázek kladně, znamená to, že byste se měli zdravým životním stylem méně zabývat. Čím více kladných odpovědí, tím větší jsou vaše sklony k ortorexii a bylo by rozumné vyhledat pomoc odborníka specializujícího se na poruchy příjmu potravy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).