Hlavní navigace

Mořský ďas: Nejošklivější ryba má delikátní maso

9. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Nordsee
Třetí z ryb, které mají tu nejlepší chuť právě v létě, je mořský ďas. Je tak škaredý, že ho hned po vylovení stáhnou z kůže. Ale ta chuť!

Nejlepší je čerstvá ryba – ale ještě lepší je čerstvá ryba ve správný čas. Mezi ryby, které mají ideální sezónu v létě, řadí šéfkuchaři tuňáka, platýse a mořského ďase.

Letní ryby:

Věk tuňáka zjistíme podle letokruhů

Platýs má mít jasně viditelné tečky

Víte, že:

  • Do „letních“ ryb řadíme tuňáka, platýse a mořského ďase.
  • Věk tuňáka zjistíme z jeho letokruhů, podobným těch u stromů. Čím je maso tuňáka světlejší, tím má lepší chuť.
  • Platýs v určité fázi dospělosti začne plavat „na bok“. Jeho maso je ideálně bílé.
  • Mořský ďas je označován jako nejošklivější ryba oceánů, jeho maso je však považované za delikatesu.
  • Jak snadno a chutně doma připravit mořského ďase? Čtěte dále…

Zkušení rybáři ví, že ryby mají svůj přirozený cyklus, který se u jednotlivých druhů liší. Ryby se přizpůsobují prostředí, ve kterém žijí a díky tomu se mění chuť i složení jejich masa. Roční období, slanost i teplota vody mají vliv na kvalitu mořských ryb. Leckomu z nás se tak stalo, že ačkoliv byla ryba čerstvá, nechutnala příliš dobře. Je to právě z toho důvodu, že některé druhy by se měly kvůli chuti konzumovat pouze sezónně. Mezi ryby, které by se měly konzumovat v létě, řadí šéfkuchaři z Nordsee – rybí restaurace, která se zabývá přípravou ryb už více než 115 let – tuňáka, platýse a mořského ďase.

Maso mořského ďasa se velmi rychle kazí

Nejošklivější ryba moří a oceánů. I tak se dá nazvat mořský ďas, který je ale v gastronomii považován za delikatesu.

Pro svůj odpudivý vzhled jsou mořští ďasi ihned po vylovení staženi z kůže. Málokdy tak na pultech uvidíte tuto rybu vcelku. Mořský ďas je predátor, žijící ve velkých hloubkách, který k vábení potravy využívá světelné zakončení páteře. Potravu pak spolkne svou mohutnou tlamou. Hlavním výskytem mořských ďasů je Atlantický oceán a Středozemní moře. Tato ryba je k dispozici po celý rok. Tře se v období od března do května, a proto je jejich maso nejlepší právě v letním období.

Maso mořského ďasa se rychle kazí. To, že je tato ryba zkažená, poznáte okamžitě. Vydává totiž dost nepříjemný a intenzivní zápach. Maso mořského ďasa je delikátní a považované za opravdovou pochoutku, kromě páteře neobsahuje ani žádné kosti. V naší restauraci připravujeme líčka z mořského ďasa, která se báječně hodí jako ragú, pro přípravu špízů a na grilování,” říká Marek Sedlák, ředitel společnosti Nordsee, a dodává, že mořský ďas se dá dále připravovat smažením, vařením v páře i pečením.

Přípravu mořského ďasa můžete vyzkoušet s receptem od šéfkuchařů rybí restaurace Nordsee:

Filety z mořského ďasa s parmskou šunkou

(doba přípravy zhruba 25 minut)

Suroviny (4 osoby):

  • 600 g čerstvých filet z mořského ďasa
  • 6 plátků parmské šunky
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 balení těstovin
  • 1 sklenka koprovo-limetkové omáčky
  • 1 balení koření na smažené ryby, sůl

Pokrájejte filety z mořského ďasa na přibližně čtyřcentimetrové kusy. Okořeňte trochou koření na smažené ryby. Plátky parmské šunky podélně rozkrojte na dva kousky a každým kouskem omotejte jeden kus filety. Na pánvi rozehřejte olivový olej a šunkou omotané filety krátce osmahněte. Pánev poté dejte do trouby a pečte na 80 °C ještě asi osm minut. Mezitím uvařte těstoviny ve slané vodě dle instrukcí na obale. Rozehřejte koprovo-limetkovou omáčku, ale dejte dobrý pozor, aby nezačala vařit. Těstoviny uvařené al dente nechte okapat a naservírujte na velký talíř. Kousky mořského ďasa naaranžujte na těstoviny. Podávejte s koprovo-limetkovou omáčkou.

Zdroj: Nordsee, www.nordsee.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).