Hlavní navigace

Letní ryby: Věk tuňáka zjistíme podle letokruhů

24. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Nordsee
Nejlepší je čerstvá ryba – ale ještě lepší je čerstvá ryba ve správný čas. Mezi ryby, které mají ideální sezónu v létě, řadí šéfkuchaři tuňáka, platýse a mořského ďase.

Víte, že:

  • Do „letních“ ryb řadíme tuňáka, platýse a mořského ďase
  • Věk tuňáka zjistíme z jeho letokruhů, podobným těm u stromů. Čím je maso tuňáka světlejší, tím má lepší chuť.
  • Platýs v určité fázi dospělosti začne plavat „na bok“. Jeho maso je ideálně bílé.
  • Mořský ďas je označován jako nejošklivější ryba oceánů, jeho maso je však považované za delikatesu.
  • Jak snadno a chutně doma připravit tuňáka? Čtěte dále…

Zkušení rybáři ví, že ryby mají svůj přirozený cyklus, který se u jednotlivých druhů liší. Ryby se přizpůsobují prostředí, ve kterém žijí, a díky tomu se mění chuť i složení jejich masa. Roční období, slanost i teplota vody mají vliv na kvalitu mořských ryb. Leckomu z nás se tak stalo, že ačkoliv byla ryba čerstvá, nechutnala příliš dobře. Je to právě z toho důvodu, že některé druhy by se měly kvůli chuti konzumovat pouze sezónně. Mezi ryby, které by se měly konzumovat v létě, řadí šéfkuchaři z Nordsee – rybí restaurace, která se zabývá přípravou ryb už více než 115 let – tuňáka, platýse a mořského ďase.

Tuňák: Čím světlejší, tím chutnější

Hmotnost tří statných chlapů, skoro stejně dlouhý jako Mini Cooper a rychlost až padesát kilometrů v hodině. Takový je popis mořské ryby, která patří v České republice k oblíbeným – tuňák. Jeho tělo není pokryto šupinami a díky aerodynamickému tvaru plynule rozráží vodu. Zajímavostí je, že pokud příčně rozřízneme obratle tuňáka, zjistíme, kolik mu je let. Má totiž podobné letokruhy jako stromy.

Maso zdravého tuňáka má světle až tmavě červenou barvu v závislosti na typu tuňáka a části těla, ze které maso pochází. Obecně platí, že čím je maso světlejší, tím má vyšší obsah tuku a je chutnější. Tmavě červená barva s bílými šlachami je známkou nízké kvality. Tuňák je jedna z nejchutnějších ryb, která navíc obsahuje velmi málo kostí,” vysvětluje Marek Sedlák, ředitel společnosti Nordsee.

Výborný je i za syrova

Většina z nás zná konzervovaného tuňáka, ale je vhodný i pro smažení, grilování a dokonce je lahodný i za syrova. Konzumací stogramové porce tuňáka si zajistíme denní příděl vitamínů D, A a B12. Obsahuje rovněž velké množství omega 3 mastných kyselin, které snižují riziko srdečních onemocnění. Pokud si v České republice zakoupíte tuňáka, s největší pravděpodobností bude pocházet z Tichého oceánu poblíž Japonska, které se řadí k největším exportérům a konzumentům tohoto druhu ryby. Tuňáky hojně loví také Mexiko, Spojené státy a Španělsko.

Pro vyzkoušení delikátní chuti tuňáka přikládáme jednoduchý recept od šéfkuchařů rybí restaurace Nordsee.

Tuňák s rajčatovou salsou

Suroviny (4 osoby):

  • 800 g filet z tuňáka
  • 80 g šalotky
  • 200 g rajčat
  • 40 g sezamových semen
  • 1 malá chilli paprika
  • 2 limetky
  • 50 ml sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • mletý pepř

Zeleninu omyjte a šalotky oloupejte. Rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte, vyřízněte jádro a pokrájejte na kostky. Chilli papriku rozkrojte podélně a odstraňte semena. Chilli papriku a šalotky najemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka a nechte vychladnout. Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi. Dle chuti přidejte do salsy sůl a trochu pepře. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mletého pepře. Potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba pět minut.

Tip: Servírujte s křupavou bagetou

Příště:
Platýs má mít jasně viditelné tečky
Mořský ďas: Nejošklivější ryba má delikátní maso

Zdroj: Nordsee, www.nordsee.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).