Hlavní navigace

Krása spočívá v průměrnosti

23. 2. 2011

Sdílet

Které tváře považují lidé za nejatraktivnější? Podle vědců ty „zprůměrované“. Ve speciálním programu si i vy můžete pohrát s obličeji a dokonce si sestavit i svého budoucího potomka!

Jak ukazuje výzkum dvojice vědců z Aberdeenské univerzity ve Skotsku, krása spočívá v průměrnosti. Lisa de Bruine a Ben Jones se věnují psychologickým experimentům, jejichž cílem je zjistit, které tváře a hlasy považují lidé za nejatraktivnější.

Na jejich webové stránce http://www.fa­ceresearch.org si lze vyzkoušet demoverzi programu, který porovnává rysy různých lidských obličejů a dokáže vytvořit z mnoha fotografií portrét průměrné ženy či průměrného muže.

Sestavte si fešáka nebo vlastní dítě


Autor: www.faceresear­ch.org

Hra je to nadmíru zábavná: Ať zkombinujete dohromady sebeošklivější obličeje, výsledkem je vždy velmi pohledný člověk, ne-li přímo krasavec či krasavice. Autoři takto vyrobili i určité lidské prototypy, s nimiž si můžete v libovolném poměru smíchat kteroukoli, třeba i svou vlastní, fotografii, a podívat se na výsledek.

A můžete zajít ještě dál, kombinací fotografie muže a ženy vytvoří program portrét jejich hypotetického dítěte, kojence. 

Jste-li tedy zvědaví na vzhled svého zatím nenarozeného potomka anebo uvažujete nad tím, jak by vypadalo dítě počaté třeba s vaším sousedem (sousedkou), máte možnost nahlédnout do budoucnosti. Hezká tvářička, která se posléze ukáže, nemusí mít ovšem s realitou mnoho společného, protože genetika se řídí zákony mnohem složitějšími, než je program pro porovnávání obrázků.

Průměrná Češka

Do porovnávání lidských tváří prostřednictvím fotografií získaných na Internetu se pustil i počítačový odborník Collin Spears. Tento Afroameričan, který se narodil v USA, studoval v Číně, pracoval v Japonsku a nakonec přesídlil do Švýcarska, se rozhodl sestavit portréty průměrných příslušníků různých národů.

Přečtěte si: Ideální průměrná žena

Tablo ženských tváří, které nedávno oběhlo sociální sítě a blogy, vzbudilo pozornost. Jsou skutečně příslušnice některých národů výrazně krásnější než ostatní ženy? A pokud ano, který stát je onou zemí zaslíbenou?


Autor: revue.idnes.cz

Deník MF Dnes si dokonce nechal na objednávku vytvořit průměrnou Češku. A odpověď zní: Zase záleží na vkusu. Všechny ženy na tablu od Finky až po Japonku jsou totiž velmi atraktivní. To, jestli se člověku víc líbí Jihoafričanka nebo Peruánka, záleží do značné míry na jeho vlastní etnické příslušnosti. Většinou nás přitahuje tvář patřící člověku, kterého můžeme potkat dennodenně na ulici. Takže u českých mužů pravděpodobně také zvítězí Češka před Španělkou.

Ideální žena? 90–60–90 a obličej dvanáctileté dívky

Důvod, proč nás přitahují symetrické tváře i symetrická těla, je podle sociobiologů zřejmý: V přírodě znamená souměrnost zdraví, kdežto odchylky obvykle souvisí s nemocemi. „Různé druhy hmyzu i ptactva si prokazatelně vybírají partnery podle souměrnosti tělesných partií a podobně je tomu i u savců,“ píše Matt Ridley v knize Červená královna.

Souměrnost ukazuje na dobré geny a kvalitní výživu v dětství. Zároveň ale i ve zvířecí říši platí, že pouhý průměr nestačí. Ten, kdo má určité požadované vlastnosti ve vyšší míře než ostatní, získává výhodu. A to je odpověď, proč se celoplanetární „průměrná žena“ bude zdát hezká téměř každému, ale velké nadšení nevzbudí. Je zkrátka průměrná už moc.


Autor: www.myperfectpic­ture.com

Leda bychom ji více nalíčili, zjemnili jí rysy, zvětšili oči, zmenšili nos a zvýraznili rty. Dostaneme tak obličej patřící „průměrné celebritě“ nebo možná ještě krásnější „průměrné pornoherečce“. Ženy ze showbusinessu totiž na tom, aby se přiblížily ideálu krásy, usilovně pracují, a lze předpokládat, že kromě plastických operací mají oproti běžným ženám výhodu i v dokonalém make-upu, který opticky změní proporce obličeje.

Podle jiných vědeckých studií dávají totiž muži přednost těm ženským tvářím, které si uchovávají dětské rysy, jako jsou právě velké oči a drobný nos. Ideální žena tedy kromě obligátních rozměrů 90–60–90 disponuje ještě obličejem dvanáctileté dívky. Teoreticky.

Realita je samozřejmě mnohem komplikovanější přes určité společné preference ohledně krásy máme my lidé ještě každý svůj vlastní vkus.

Pokud ale přece jen chcete vědět, jak by vypadala vaše vlastní tvář maličko poupravená směrem k ideálu krásy, zkuste nahrát svou fotku z dokladů do demoverze softwaru (http://www.my­perfectpicture­.com/content/de­mo.php) od firmy Anthropics.

Výsledný portrét pak můžete použít pro registraci do některé z webových seznamek sdružujících jen ty mladé a krásné. Pravděpodobně uspějete.

Česká verze „vylepšovací“ aplikace: Proměňte se online!

Odkazy:

The Postnational Monitor: World of Averages

Futurum: Jak tedy vypadá průměrná žena?

Revue iDnes.cz: Počítač vytvořil tvář průměrné Češky. Poznáte ji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).