Hlavní navigace

Těhotné, omezujete se v jídle? Budete mít tlusté dítě

20. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Dieta v těhotenství může mít vliv na obezitu potomka. Plod, který dostává málo cukrů, předvídá narození do podobného prostředí a ukládá si do zásoby více tuků.

Dieta, kterou drží nastávající maminky, může mít vliv na genetickou informaci jejich potomka a zvýšit riziko, že bude v dětství obézní. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval tým vědců z Nového Zélandu, Velké Británie a Singapuru.


Autor: Isifa.cz

Předchozí testy provedené na zvířatech ukázaly, že změna stravy může změnit funkci genů. Jde o takzvanou epigenetickou změnu. Při nynějším výzkumu vědci její velikost zjišťovali z pupeční šňůry u 300 dětí. Pak zkoumali, jestli souvisí s váhou šesti až devítiletých dětí. Mezi údaji prý byla výrazná souvislost, informuje agentura ČTK.

Mohlo by vás zajímat: rubrika Čekáme dítě

Výsledky ukázaly, že strava, kterou sní nastávající matka v době těhotenství, má vliv na DNA dítěte. Děti, u kterých byly zjištěny zvýšené hodnoty epigenetické změny, jsou náchylnější k tomu, že jejich metabolismus bude schraňovat tuky, a děti pak budou tloustnout.

Plod předvídá a připravuje se na zlé časy

Vědci pracují s teorií, že plod, který dostává málo cukrů, z nichž čerpá energii, může předvídat narození do podobného prostředí, a v důsledku toho upraví svůj systém látkové přeměny. Ukládá si do zásoby více tuků, ze kterých může čerpat energii, až nebude mít dost živin.

„Je to velký objev, protože máme poprvé údaje k tomu, abychom vypracovali optimální režim stravování pro budoucí maminky,“ řekl agentuře AFP profesor Peter Gluckman z univerzity v novozélandském Aucklandu. Může prý jít o způsob, jak bojovat s „epidemií obezity“. 

Studie také naznačila, že velikost epigenetické změny může souviset se stravou chudou na cukry v prvním trimestru těhotenství. S konečnou platností to však vědci nepotvrdili. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).