Hlavní navigace

Názory k článku Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 9. 2014 11:07

    Luboš (neregistrovaný)

    Vyvracet hoax o vejcích hoaxem o sóje a zlých veganech, to je vážně na palici. Já bych si předně zjistil, co jí pan Havel a tomu se obloukem vyhnul.

  • 13. 9. 2014 17:37

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Další jsou lži o lecitinu.

    Lecitin samozřejmě může obsahovat nasycené i nenasycené mastné kyseliny. Kromě toho jejich struktura je trochu jiná a složitější, než naznačuje článek.

    Jako podprahovou manipulaci by se dalo označit i to, že jsou v článku o vejcích, kde se zdůrazňuje úloha lecitinu při snižování cholesterolu, aniž by se zdůraznil vysoký obsah cholesterolu ve vejcích. V lepším případě tak při konzumaci vajec nula od nuly pojde.

  • 15. 9. 2014 7:49

    Rybářová (neregistrovaný)

    Nejlepší by bylo, kdyby jste si o cholesterolu něco přečetli:
    CHOLESTEROL
    S vaječnými lipidy je spojován i cholesterol, který je jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána konzumenty i lékaři. Cholesterol je však esenciálním nutrientemnezbytným pro vývoj kuřecího embrya i pro normální funkci lidského organismu. Hladina cholesterolu v organismu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit poměrně málo, max. ze 30%. Vysoká hladina cholesterolu v krevním séru patří mezi rizikové faktory při onemocněních kardiovaskulárního systému.

    Na tvorbě sérového cholesterolu se podílí zvýšený přívod celkové energie ve stravě, zejména příjem tuků s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin. Kezvýšení hladiny cholesterolu může dojít i při konzumaci vysoce energetické stravy, která neobsahuje cholesterol. V řadě studií však bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace (6 měsíců) 2 vajec denně vedla naopak k mírnému snížení sérového cholesterolu.
    Významný je především způsob transportu cholesterolu ve formě komplexů s lipoproteiny, z nichž LDL podporují usazování cholesterolu v cévách, zatímcoHDL transportují cholesterol do jater, kde se mění ve žlučové kyseliny a je z organismu vylučován. Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce majívelmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolua nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob, neboť mají pozitivní vliv na poměr LDL a HDL cholesterolu. Případný negativní vliv vaječného cholesterolu jevyvažován dalšími složkami vaječných lipidů, zejména polynenasycenými mastnými kyselinami řady n-3, fosfolipidy a nízkým obsahem nasycených mastných kyselin.
    ZDROJ: http://www.nasevejce.cz/o-vejci/vejce-jako-potravina

    A navíc, je to i v jiných článcích. Stačí chvilinku hledat.

  • 15. 9. 2014 10:09

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Já jsem ale nepsal primárně o cholesterolu, ale o tom, že v článku jsou uvedeny evidentní lži.

    Jednak o tom, co je to lecitin, jednak o tom, že lecitin obsahuje jenom nenasycené tuky, což je lež jako věž, a hned se přispěchá s vysvětlením, že nenasycené jsou tělu příznivé – aneb chlácholení založení na lži.

    Pak přispěcháte vy s polovičatým vysvětlením o cholesterolu z webu oslavujícího vejce. A o tom cholesterolovém textu by se dalo úspěšně pochybovat a z mnoha stran jej úspěšně vědecky napadnout.

    Zdá se, že se nám tu sjely lobbisté a lobbistky, kteří lživě se snaží dokázat, že není zdravější potravina na světě, než vejce, a nestydí se lhát na úrovni, že i baron prášil by se červenat za takové manipulace.

    Proč? Má to agrární analytik Pavel Havel zapotřebí lhát jak ten nejhorší manipulátor? Má to zapotřebí redakce Vitalia? Má to zapotřebí paní Rybářová?

    Já vím, jsem nepříjemný. Rozumím, že průměrný člověk tomu nerozumí a posadí se na zadek, jakmile zakrdláte do textu nějaká ta odborná slovíčka „lecitin“, „nenasycené mastné kyseliny“, „biomembrána“, „kyselina linolová“, „abrakadabra“ a další – průměrný člověk řekne „tý jo, ti o tom musí něco vědět“. V tu chvíli je průměrný člověk váš a věří vám cokoli.

    A pokud o tom něco víte, tak koukáte, a ptáte se, proč si ti lidé dovolí psát takové ptákoviny a nepravdy, a ještě veřejně se přiznávat k manipulaci a neznalostem.

    Prostě se divím, že takové manipulace máte zapotřebí. A to vše kvůli obyčejným vejcím. A vitalia spolu s dalšími zúčastněnými se pak proměňuje v Goebbelsovu metodu protlačení vajec. Proč? Chcete ztratit poslední zbytek důvěryhodnosti?

  • 19. 9. 2014 12:54

    bez přezdívky

    Z vaší odpovědi mám dojem že tvrzení pana Havla o tom že není třeba připomínat nutriční hodnotu vajec není tak docela pravdivý.

    Názor že vejce jsou nebezpečná kvůli obsahu cholesterolu je sice částečně pravda (viz níže), ale nikdo kdo tomu opravdu rozumí takový názor nezastává. S tou sarkastickou poznámkou že vejce jsou nejzdravější potravina jste to možná trefil!

    To jestli lecithin obsahuje nasycené mastné kyseliny je celkem irrelevantní, důležité je že obsahuje cholin, což je vitamín.

    Za druhé cholesterol v jídle opravdu nezvyšuje hladinu cholesterolu, to byste těch vajec musel sníst už pořádné množství, ale samozřejmě taky záleží na celkovém složení stravy.

    Za třetí pro aterosklerozu důležitý není cholesterol, ale obsah takzvaných oxysterolů, které se vytvoří z cholesterolu buď tepelnou úpravou za vysoké teploty (smažení) nebo v krvi oxidací kyslíkem.

    Právě proto že vejce obsahují vysoké množství cholesterolu se musí dávat při jejich přípravě velký pozor aby se nepřehřívali, jinak jsou zdraví nebezpečná. Kromě tohodle omezení jsou jinak vejce naprosto zdravá potravina!

  • 20. 9. 2014 10:24

    bez přezdívky

    Já jsem mile překvapena, že je možné sehnat vejce od slepic s dohledatelným složením krmiva. To je v dnešní době unikát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).