Hlavní navigace

Ženy v přechodu zbytečně tloustnou

27. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
K poslední menstruaci v životě ženy dochází u nás v průměru mezi 49. až 51. rokem života. Průběh menopauzy ovlivňuje celá řada faktorů, například genetika. Jedním z typických příznaků je tloustnutí. Není to nutné.

V posledních letech se informovanost ohledně menopauzy hodně zlepšuje, a nejen české ženy, ale i muži se více zajímají o zdravý životní styl. U Češek však stále pozoruji chyby v oblasti snižování hmotnosti, která se u řady z nich s nástupem menopauzy zvýší.

Hladové diety jsou jen cestou k jo-jo efektu

Pořád se ještě setkávám se ženami, které drží takzvané hladové diety. Tedy hubnou tím, že jedí málo, nedostatečně, nebo vůbec a nedodávají tak tělu potřebné živiny, vitamíny a minerály. To následně vede k odbourávání svalové hmoty, která je hlavní aktivní spalovač energie v těle. Pak, když dietu ukončí, se tedy spaluje méně a naopak se ještě více ukládá, což vede samozřejmě ke známému jo-jo efektu.

Přitom víme, že ženy s aktivnějším životním stylem a přiměřenou stravou s větším obsahem zeleniny a esenciálních mastných kyselin mívají průběh klimakteria mírnější.

Klimakterium
  • Klimakterium (přechod) je období života, v němž postupně vyhasíná aktivita ženských pohlavních orgánů a dochází k výrazným hormonálním změnám, které jsou provázeny poklesem tvorby pohlavních hormonů.
  • Ustává pravidelná menstruace a žena přestává být plodnou.
  • Změny jsou doprovázeny dalšími příznaky (návaly, pocení, bušení srdce, trávicí obtíže aj.) a psychickými potížemi (deprese, podrážděnost atd.).
  • Častěji se projevují či začínají některé choroby (formy revmatismu aj.), stoupá výskyt srdečních a cévních chorob.
  • Klimakterium nastává zhruba mezi 45. až 55. rokem, ale existují značné odchylky.
  • Menopauza je ztráta menstruace po přechodu.

Co jíst a čemu se vyhnout

Z vitamínů je vhodné doplňovat hlavně vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B, z minerálů pak zejména magnesium, zinek, selen a mangan.

Pomůže také omezení příjmu kofeinu a udržování stabilnější hladiny glukózy v krvi. Toho lze docílit například častějším jedením menších porcí hodnotných potravin s nižším glykemickým indexem, ze kterých se cukr uvolňuje pomaleji.

Je také dobré redukovat příjem takzvaných rychlých cukrů v podobě čokolády a jiných sladkostí, zejména na prázdný žaludek. Tyto jednoduché cukry sice organismus na chvíli „nakopnou“, ale v konečném důsledku hladiny sacharidů více rozkolísají.

Specifickými přírodními pomocníky při potížích s klimakteriem jsou mateří kašička a pyl. V nich se totiž nacházejí jednak již zmiňované minerály a vitamíny, které mají na průběh klimakteria příznivý vliv, ale navíc jsou zde přítomné flavonoidy a fytoestrogeny, tedy estrogeny rostlinného původu. Fytoestrogeny se pak vážou na receptory pro estrogeny v těle a v podstatě tak upravují přirozený nedostatek estrogenů v přechodu. A to bez zvýšení rizika některých stavů, například vyššího rizika vzniku trombózy, embolie nebo rakoviny prsu.

Na trhu existují i přípravky ve formě doplňků stravy, které jsou navíc ještě obohacené o izolované fytoestrogeny z jetele a sóji. Mateří kašička, pyl a fytoestrogeny v nich obsažené působí příznivě jednak na návaly horka, pocení a další nepříjemné pocity, ale mimo jiné mohou napomáhat i s problematikou ztráty vápníku, podporovat jeho ukládání v těle a tím bojovat s rizikem vzniku osteoporózy. Pokud je žena alergická na mateří kašičku či pyl, je možné využít i samotné fytoestrogeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).