Syrové hrušky jsou hůř stravitelné

Autor: Photl.com

Jeden z druhů podzimního ovoce, které se může pyšnit skvělou chutí, jemnou vůní a navíc velkou léčivou silou. Hrušky podporují trávení, pomohou od nespavosti a ještě nás zkrášlí…

Naši předkové hrušeň velmi uctívali a věřili, že má schopnost uzdravovat, jsou-li pod ní vykonávány příslušné rituály a proneseny prosby a přání. Rovněž se tomuto stromu přisuzovala schopnost chránit před démony, kouzly, ohněm a jinými pohromami. Na venkově se udržoval starobylý zvyk, podle něhož otec po narození chlapce zasadil hrušeň, zatímco při narození děvčátka zase jabloň. 


Autor: Photl.com

Syrové hrušky jsou hůře stravitelné nežli vařené, u někoho mohou vyvolávat problémy s nadýmáním

Dnešní přístup je o poznání racionálnější, ale hrušky pro nás svoji přitažlivost neztratily.

Toto ovoce je bohaté na provitamin A, vitaminy skupiny B, malé množství vitaminu C a P. Dále pak obsahují draslík, sodík, chlor, třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, antokyany.

Hrušky mají léčivé účinky, syrové nejsou pro každého

Syrové hrušky jsou hůře stravitelné nežli vařené. Plody obsahují hodně balastních látek, jež příznivě ovlivňují činnost střev. Urychlují střevní peristaltiku, čímž podporují pročišťování těla. Zajímavý je fakt, že na sebe vážou těžké kovy a pokud se jim z těla nepodaří všechny odvést, alespoň je zneutralizují.

Hrušky jsou vhodnou potravou při odtučňovacích kúrách, protože sto gramů tohoto ovoce obsahuje pouze šedesát kalorií.

Na osoby se zánětlivými onemocněními trávicí soustavy, krevního oběhu a srdce působí pravidelná konzumace hrušek velmi blahodárně. Navíc odvodňují a také snižují krevní tlak.

Ovšem pozor – syrové hrušky mohou u některých jedinců vyvolávat problémy s nadýmáním, proto osoby s onemocněním trávicího traktu by měly hrušky konzumovat buďto vařené nebo jenom jejich šťávu.

Tipy: Hrušky pro zdraví

Hrušková šťáva

Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku je dobré podávat tuto šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také v případě, kdy je třeba z jakýchkoli důvodů užívat diuretika. Obvykle podáváme 4 x denně čerstvou šťávu z 1 hrušky.

Hrušky zklidňují průjem

Při průjmových potížích je výborným lékem nastrouhaná hruška s jablkem v poměru 1:1, které jíme po lžičkách během dne.

Pryč s horečkou

Odvar z hrušek nebo z hruškových křížal je výborným prostředkem při všech nemocech spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Připravíme si ho tak, že drobně nakrájenou hrušku či hrst křížal povaříme asi 5 minut v 360 ml vody, pak scedíme. Nalijeme do termosky a odvar pijeme vlažný po doušcích během celého dne. Při vysokých horečkách či zimnici můžeme dávku až ztrojnásobit.

Hrušky neutralizují překyselený žaludek

Při překyseleném žaludku si můžeme pomoci právě tímto ovocem. Po dobu 14 dní konzumujeme 3 x denně 1 hrušku.

Hruškový nápoj na dobrou noc

Potřebujeme: 2 hrušky, půl lžičky skořice, 1 tlučený hřebíček, 2 lístky čerstvé meduňky, 2 dl vroucí vody

Postup: Všechny přísady opatrně rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po douškách asi hodinu před plánovaným ulehnutím.

Tipy: Hrušková kosmetika

Hruška je také výborným přírodním kosmetickým prostředkem. Výborně tonizuje a hydratuje pleť.

Hrušková pleťová maska

Potřebujeme: 1 hrušku, 1 lžíci bílého jogurtu

Postup: Hrušku rozmačkáme na kaši, přidáme 1 lžíci bílého jogurtu a vše naneseme na pleť. Necháme 25 minut působit, potom dobře opláchneme vlažnou vodou. Pokožka se nám krásně vypne a bude jemná jako samet.

Regenerující pleťová maska

Potřebujeme: 1 hrušku, 1 lžíci tvarohu, 1 lžičku tekutého medu, 5 kapek citronové šťávy

Postup: Hrušku nastrouháme najemno a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Pak opláchneme.

Tipy: Hrušky v kuchyni

Křížaly z hrušek

Plátky hrušek sušíme na slunci, troubě či elektrické sušičce. Nemají se sušit až dotvrda, hrušky musí zůstat poddajné. V zimním období jsou výbornou pochutinou a zároveň zdravou svačinkou. Můžou se i přidávat do moučníků.

Hruškový ocet

Hruškový ocet se výborně hodí jako přísada ovocných nápojů, do moučníků i salátů.

Potřebujeme: ½ kg očištěných hrušek, ½ l kvalitního jablečného nebo vinného octa

Postup: Hrušky nakrájíme a vložíme je do láhve se širokým hrdlem, zalijeme je octem, zavážeme a necháme po 3 dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.

Hruškový sen v čokoládě

Potřebujeme: 1 tabulku kvalitní mléčné čokolády, 3 na čtvrtky nakrájené hrušky, 110 g nahrubo nasekaných mandlí, oříšků nebo pistácií

Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme ji do misky. Každou čtvrtku hrušky namočíme do poloviny v čokoládě a pak ji obalíme v oříšcích. Vše položíme na pečící papír a necháme 20 minut vychladit v ledničce.

Tipy: Hruškové nápoje

Hruškové smoothie

Potřebujeme: ½ šálku ovesných vloček jemně mletých, 3 dl sójového mléka, 1 lžičku mletých mandlí, 2 hrušky, ½ lžičky mletého kokosu, špetku skořice

Postup: Ovesné vločky přelijeme 1 dl vroucí vody a necháme je 15 minut odležet. Pak je smícháme s ostatními přísadami a pečlivě rozmixujeme.

Jablkovo-hruškový šejk

Potřebujeme: 1 nakrájenou hrušku, 1 nakrájené jablko, špetku mleté skořice, 1 šálek kvalitního bílého jogurtu a ½ šálku ledu

Postup: Přísady společně rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysokých sklenicích.

Čtěte dále: Švestky pro zdraví – včetně pecek