Hlavní navigace

Pštrosí maso: Dražší, ale jinak skvělá alternativa

26. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Maso z největšího běhavého ptáka na planetě obsahuje vzhledem k jeho „životnímu stylu“ velmi málo tuku. Je dietní a s použitím bylinek lze dosáhnout téměř nekonečných variant finální chuti.

Splňují-li nějaké chovy hospodářských zvířat v obecné rovině představu spotřebitelů o podmínkách pohody zvířat, tedy o dostatečně velkém prostoru, v němž se chovaná zvířata pohybují, pak jsou to nepochybně pštrosí farmy. Jinak to totiž v praxi ani není možné. Vzhledem k tomu, že je pštros v současnosti největší žijící běhavý pták na planetě, těžko by se mohl tísnit v těsných, neřku-li uzavřených prostorách, jako je tomu v případě značné části chovů všech možných druhů drůbeže.

A podle toho to také vypadá se složením pštrosího masa.

Desetkrát méně tuku

Díky „životnímu stylu“ pštrosů obsahuje jejich maso ve svalovině desetkrát méně tuku (v průměru méně než 0,3 procenta), než je tomu u všech ostatních druhů hospodářských zvířat. Zejména pro milovníky zdravé stravy je tak pštrosí maso optimální volbou, ve 100 gramech tohoto masa je totiž mimo jiné i 26 gramů pro lidský organismus vhodných proteinů. 

Ze všech druhů běžných mas má navíc to pštrosí nejnižší kalorickou hodnotu – zmiňovaných 100 gramů představuje jen 114 kalorií, což je méně než polovina v porovnáním s masem hovězím, které bývá označováno za nejkvalitnější z mas a se kterým je také pštrosí maso občas srovnáváno.

Jak chutná pštros

Hovězímu se pštrosí maso podobá především svou chutí (což je ale právě dáno obdobným nízkým podílem tuku) v případě, že není upravena pomocí koření. Svou konzistencí, částečně barvou a částečně chutí ale může pštrosí maso připomínat i zvěřinu, zvláště, pokud při jeho úpravě použijeme koření (jalovec, tymián, nové koření a podobně), které se při přípravě zvěřiny užívá.

Vzhledem k tomu, že nositele chuti masa – tuk – pštrosí maso téměř neobsahuje, nepovažuje se za nejvhodnější kulinářskou úpravu vaření, ale spíše pečení či grilování s využitím (nejen) výše zmiňovaného bylinného koření. Díky bylinkám lze dosáhnout téměř nekonečných variant finální chutě podle složení směsi, kterou si sami zvolíme. Díky svým vlastnostem je také pštrosí maso vhodné na marinování, případně při pečení k prošpikování kousků masa slaninou.

Před vlastním použitím by se také nemělo pštrosí maso dlouho skladovat – nízký obsah tuku totiž v praxi znamená rychlejší vysychání masa, a proto je vhodné skladovat pštrosí surovinu v původních originálních obalech.

V nich lze také různé druhy pštrosího masa koupit v naší maloobchodní síti, narazit na něj je ale stále ještě malým zázrakem.

Pštrosí mleté i na polévku

I když zájem spotřebitelů o toto „maso gurmánů“, jak se také často nazývá, neustále roste, přece jen je pro značnou část spotřebitelů odrazující jeho poměrně vysoká cena. Ta se pohybuje při prodejích v maloobchodu v případě nejkvalitnějšího masa ze pštrosů, steaku, kolem 450 korun za kilogram.

Ve spektru nabídky pštrosích produktů jsou ale již i mnohem levnější produkty – mleté pštrosí maso, pštrosí játra, pštrosí maso na polévku v cenách kolem 100 korun za kilogram nebo pštrosí na guláš v ceně kolem 250 korun za kilogram.

Dlužno dodat, že pštrosí maso nabízejí pravidelně v širším spektru v naší zemi především specializovaní distributoři, které lze objevit na internetu a tak si je lze také objednat. Další možností je pak zakoupit si pštrosí produkty na některé z tuzemských pštrosích farem, kde jsou ceny samozřejmě nižší a kilogram nejkvalitnějšího masa lze koupit za zhruba 400 korun.

Vejce za tři sta

Pokud už budeme na farmě, je možné spojit nákup pštrosího masa také s nákupem pštrosích vajec. Cena jednoho kusu vejce, která se pohybuje kolem 300 korun, vypadá na první pohled astronomicky – je ale vhodné vědět, že jedno pštrosí vejce se rovná zhruba 16 až 18 vejcím slepičím, a z tohoto pohledu jde vlastně o cenu s klasickými vajíčky srovnatelnou. V porovnání se slepičími vejci mají ta pštrosí většinou o něco světlejší žloutek – to by však nemělo nikoho odradit. Stejně jako v případě masa jsou totiž oproti drůbeži i pštrosí vejce zdravější – i v tomto případě mají nižší obsah tuku i cholesterolu.

Na závěr snad ještě jedna praktická rada těm, kteří se rozhodnou pro pštrosí produkty na pštrosí farmu zajet: většina pštrosů se velmi zajímá o lesknoucí se předměty, což jsou z jejich pohledu kromě šperků či mobilů také lidské oči. Zejména dětem a obecně lidem nižšího vzrůstu se tak doporučuje při případném blízkém kontaktu se pštrosy značná obezřetnost, neboť drzost těchto ptáků roste (ostatně tak to v přírodě chodí u celé řady jiných druhů zvířat či ptáků) s vědomím větší výškové převahy. Nákup jinak velmi kvalitního, zdravého, i pro účely rozličných diet výborného pštrosího masa by se tak mohl přesunem cenných lesknoucích se předmětů do žaludků ještě živých pštrosů poněkud prodražit. A pokud se týče očí, výhodu mají samozřejmě lidé s brýlemi…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).