Nová restaurace vaří zcela bez lepku

Restaurace Uhelna v Praze vychází vstříc celiakům a dalším lidem, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Jídlo bez lepku je tu automatické.

„Tady se nemusíte ptát, jestli vám připravíme jídlo bez lepku. Je to tu totiž zcela automatické. V Uhelně naopak musíte prosit o to, zda vám uvaříme jídlo s lepkem,“ říkají provozovatelé moderní restaurace v centru Prahy. Specializují se na bezlepkovou kuchyni, kterou vyhledává čím dál víc lidí. „Pečeme si vlastní bezlepkové pečivo a připravujeme domácí dezerty. Po lepku tu není ani památky, nemusíte se obávat, že si od nás odnesete nepříjemnou alergickou reakci.“

Lepku se lidé vyhýbají z různých důvodů. Někteří trpí celiakií (nesnášenlivostí lepku) či alergií, jiné k tomu vede snaha o redukci váhy či přesvědčení, že bezlepková strava je zdravější.

Alergie na lepek a nesnášenlivost lepku není totéž

Lepek patří do skupiny potravinových alergenů. Lidé citliví na tuto směs bílkovin obsaženou v zrnech pšenice, ječmene, žita a ovsa se potýkají s téměř stejnými příznaky jako lidé trpící celiakií. Rozdíl je však v tom, že průjem, zvracení anebo vyrážky přicházejí bezprostředně nebo maximálně za několik hodin po požití lepku. A stejně jak přišly, tak také odejdou.

Naproti tomu celiak první příznaky pociťuje až po době 3–6 měsíců, během které si jídlo s lepkem dopřával. A jejich následky jsou mnohem závažnější.

Čtěte více: Život bez rohlíku

Příznaky poukazující na celiakii

  • občasná kašovitá stolice
  • nadýmání, nevolnost, bolesti břicha
  • u dětí nedostatečné přibývání na váze, malý vzrůst
  • poruchy koncentrace nebo poruchy chování
  • depresivní poruchy
  • nedostatečná výkonnost
  • náchylnost k infekcím
  • anemie z nedostatku železa
Čtěte více: Život bez rohlíku

Projevy alergie na lepek

  • bývají velmi překotné
  • astmatické projevy
  • kopřivka nebo ekzém
  • bolesti břicha
  • průjem
  • anafylaktický šok
Čtěte více: Co se stane celiakovi, když sní krajíc chleba

Zdroj: TZ Uhelna (www.uhelna.com)