Hlavní navigace

Když jste na dietě: Jaké potraviny upřednostňovat a kterým se vyhnout?

4. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rozhodli jste se zamávat na rozloučenou kilogramům navíc, které obsadily váš pas, břicho, stehna? Máte ale pocit, že nevíte jistě, po kterých potravinách v období redukční diety máte sáhnout, i když se na první pohled jeví jako ty vhodné? Uděláme vám konečně jasno.

Pokud jste se rozhoupali ke změně jídelníčku, rozhodně vám držíme palce, ať váš záměr dotáhnete do konce. Vždy dbejte na to, abyste se snažili redukovat hmotnost v období, kdy se cítíte po psychické a fyzické stránce fit. Jenom horko těžko se zvládnete udržet jíst zdravě a racionálně, když procházíte náročným životním obdobím, které vás prostě vyčerpává.

Není kaše jako kaše

Láká vás hodit do nákupního košíku její instantní variantu v pytlíku a tak nějak máte za to, že vám to při dietě nijak neuškodí? Právě naopak. Slepě na to nespoléhejte a raději si řádně přečtěte etiketu. Realitou takových kaší je vesměs nadbytek cukru, hromada nezdravých éček a také umělých dochucovadel.

„Daleko prospěšnější je připravit si vlastní směs (jáhlovou, špaldovou, pohankovou), u které máte jistotu, co obsahuje. Pokud je potřeba, tak dosladit trochou medu. V redukčním procesu bych doporučila kaši obohatit rostlinným proteinem, aby vás zasytila na delší dobu a snížil se tím i glykemický index,“ vysvětluje Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Oblíbené müsli: Jíst, nebo nejíst?

Rázujete po obchodě a v dobré víře, že tělu prokážete dobrou službu, sáhnete po zapékaném müsli, vždyť obiloviny s kousky ovoce jsou pro vás tím pravým? Opět se jedná o zažitý omyl, který výrobci alespoň dohánějí lákavou chutí. Velmi často lze dokonce takové směsi považovat za něco jako regulérní dezert, ale určitě ne za zdravou či dietní potravinu.

„Zapékané müsli bych nedoporučovala ani lidem, kteří dietu nedrží, obsahuje velké množství cukru, má vysoký glykemický index a vysokou kalorickou hodnotu. Tělu dodá převážně prázdné kalorie, po kterých rychle vyhládne a navíc vzbuzují další chutě na sladké. K tomu všemu často obsahují nadbytek solí,“ uvádí na pravou míru specialistka na výživu.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad:

Na svačinu si do práce berete müsli tyčinky, abyste snáze překonali prodlevu mezi snídaní a obědem? Jak si ale mezi těmi všemi vybrat tu správnou? „Vyhýbejte se tyčinkám s přidaným cukrem a polevami, které jsou složené z nekvalitních tuků a cukrů. Spíš než müsli tyčinky jsou vhodnější raw nebo proteinové tyčinky. Zejména raw tyčinky bývají vysoce kvalitní, z bio ingrediencí,“ doplňuje odbornice na výživu.

Kapsle na zázračné hubnutí rozhodně ne

Rozhodně nevěřte zázračným hubnoucím preparátům, žádné sebezázračnější kapsle nebo pilulky vás nezbaví nahromaděných tukových polštářků jenom tak. Finance tak můžete raději investovat do kvalitního jídelníčku a pro jeho zpestření tu a tam sáhnout například po mořských plodech. Jsou lehce stravitelné, obsahují kvalitní bílkoviny a rozhodně vaše chuťové pohárky prožijí něco jako orgasmus chutí.

Nastartovat lepší spalování tuků můžete také za pomoci přírody. Vsadit můžete na chilli, citrón, ananas, skořici, zelený čaj nebo zázvor. Pro příznivé výsledky je potřeba upravit jídelníček a také pravidelně sportovat. Fungují jako stimulant, ale samy o sobě toho moc nezmůžou. Vyzkoušejte 8 způsobů, jak rozproudit zpomalený metabolismus.

Light jogurtům se vyhnete, ale light sýrům nemusíte

Dopřát si raději jednou za čas kvalitní tučný jogurt, nebo volit výhradně light výrobky, které by měly být v redukčním období pro naše tělo mnohem snesitelnější alternativou? Názory mnohých se v této oblasti rozcházejí. My jsme ale pro vás vyzvěděli, jak tomu skutečně je.

„U light výrobků pozor především na light jogurty, tvarohy a různé dezerty, kde je propagovaný snížený obsah tuku, ale většinou jsou zde přidávány jednoduché cukry, škrob a želatina. U mléčných výrobků doporučuji bílé, zakysané a s tučností kolem 2,5 % tuku. Takový jogurt vás více zasytí a nepřijmete zbytečné cukry (sacharózu), které je důležité při redukci pokud možno snížit na minimum,“ říká Štěpánka Štěpánová. U light sýrů je podle ní situace jiná: „Tam se jedná pouze o nižší obsah tuku, takže za mě light sýry ano, vyjma sýrů tavených, těm se vyhýbejte, i když jsou light. A to pro jejich příliš vysoký obsah soli a tavicích solí,“ doplňuje.

Tipy, jak vybrat vhodné potraviny na hubnutí

Pestrý jídelníček obsahující vyvážený obsah bílkovin, tuků a sacharidů je z hlediska výživy zásadní. Co se týká redukční diety, můžete sáhnout po prospěšných alternativách s nižším glykemickým indexem. Vyzkoušejte tipy od Štěpánky Štěpánové, podle kterých snáze zvládnete vybírat vhodné potraviny:

Bílkoviny

Bílé maso, ryby, luštěniny, vejce, tempeh, tofu a šmakoun, kvalitní šunka s obsahem min. 90 % masa. Vyhýbat se tučným masům, uzeninám, polotovarům jako masové konzervy, paštiky apod.

Komplexní sacharidy

Celozrnná rýže, bulgur, brambory, celozrnné těstoviny, kuskus, quinoa, jáhly apod. Z pečiva chléb žitný, celozrnný, ideálně kváskový. Minimalizovat příjem smažených příloh typu hranolky a rozhodně vyškrtnout knedlíky, rozvařené těstoviny, bílé a sladké pečivo.

Kvalitní tuky

Do salátu ideálně olivový olej, konopný, lněný, dýňový. Na tepelnou úpravu olej řepkový. Vyhýbat se nasyceným živočišným tukům jako sádlo, máslo, pomazánkové máslo apod.

Mléčné výrobky

Držte se zásad jejich konzumace, které jsou uvedeny v odstavci u light výrobků.

Zelenina

Ideálně 500 g za den a měla by být hlavně u oběda a večere, vhodné je střídat tepelně upravenou a syrovou zeleninu.

Ovoce

1 porci ideálně sezonního ovoce k dopolední a odpolední svačině.

Pitný režim

Alespoň 1,5 l čisté, neperlivé vody za den (se šťávou z citronu), do pitného režimu můžeme počítat ovocný i bylinkový čaj. Rozhodně se vyhýbejte slazeným a všeobecně perlivým nápojům, kávě, alkoholu a oblíbeným energy drinkům. 

Zakažte si

Sladkosti, bonbony, čokoládu, ale i slané mlsání jako pražené a solené ořechy, smažené brambůrky a různé tyčinky apod.


Odborná spolupráce:

Štěpánka Štěpánová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse, www.naturhouse-cz.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).