Jak rostly ceny potravin? Podívejte se

Autor: Vitalia.cz

Půjčka na brambory? Zní to snad bizarně, zdražování potravin však dělá mnohým starosti. Desetina lidí si je ochotná na jídlo půjčovat. A právě brambory podražily během posledních let nejvíce.

Podle průzkumu je skoro desetina Čechů ochotna půjčit si na jídlo, více než třetina šetří nákupem méně kvalitních potravin. Je to nutné? Jak se u nás změnily ceny potravin?

Přehled vývoje cen potravin v období let 2010–2014:

Téměř čtvrtina respondentů výzkumu, který provedla agentura YouGov mezi zákazníky společnosti Provident Financial v České republice, uvedla, že zvyšování výdajů za jídlo se podílí nejvyšší měrou na růstu běžných výdajů jejich domácnosti. Ve snaze výdaje srazit se 60 % dotázaných pokouší s jídlem lépe hospodařit, tedy co nejméně plýtvat a vyhazovat. Další variantou je nákup lacinějších potravin (49 %). 35 % lidí uvedlo, že šetří nákupem méně kvalitních potravin. Jen pětina respondentů nakupuje jídla méně. Čtvrtina na potravinách ani přes zvýšení ceny nešetří, úspory hledají v jiných výdajích.

Dlouhodobý vývoj cen potravin nelze ilustrovat pravidelně stoupající křivkou. Občas jde cena některé potraviny z různých důvodů prudce nahoru (někdy i dolů), jako třeba u vajec v roce 2012. Návrat na předchozí úroveň pak může například při meziročním porovnání působit jako zlevnění. Opět je to vidět na vejcích, kdy sice oproti loňskému lednu máme vajíčka o pětikorunu na deset kusů levnější, v porovnání s lednem 2010 však o 10 % dražší.

2010–2014: Zdražily skoro všechny potraviny

Z porovnání průměrných cen v ČR v jednom lednovém týdnu mezi roky 2010 a 2014 je zřejmé, že výrazně nejvíce podražily brambory, o plných 70 %. O 67 % se zvedla cena hladké mouky. Vzhledem k její ceně kolem třinácti korun za kilo se tento nárůst možná při nákupu nezdá tak výrazný jako u další položky v žebříčku – cena másla od ledna 2010 vzrostla skoro o polovinu (o 47 %).

Jen o trochu lépe jsou na tom další mléčné výrobky: eidam je dražší o 39 %, bílé jogurty o 37 % a samotné mléko o čtvrtinu.

Z masa a uzenin nejvíce podražilo hovězí (17,8 %), u vepřové pečeně stoupla cena o 13,3 %, šunkový salám koupíte dráž o 9,2 %.

Na cenu jablek si zákazníci stěžují pravidelně. Největší skok byl mezi lety 2010 a 2011, kdy kilo jablek zdražilo o 4,50 Kč, celkový nárůst oproti lednu 2010 je přitom už více než 30%.

Oproti předchozím dvěma letům sice zlevnilo bílé pečivo – ale opět ve srovnání s rokem 2010 máme dnes housky a rohlíky o více než 20 % dražší.

Jedinou sledovanou položkou, která naopak zlevnila, byť minimálně (o 1,6 %), jsou pomeranče. Svoji hodnotu si plus minus drží rýže, stabilní cenu má také mrkev (nárůst o 1,2 %).

Český statistický úřad sleduje spotřebitelské ceny vybraných potravin v jednotlivých krajích. Uvedené ceny jsou vždy za lednový týden daného roku průměrně za celou ČR (v Kč za jednotku).
Autor: Vitalia.cz podle dat ČSÚ

Český statistický úřad sleduje spotřebitelské ceny vybraných potravin v jednotlivých krajích. Uvedené ceny jsou vždy za lednový týden daného roku průměrně za celou ČR (v Kč za jednotku).

Výdaje za jídlo i jejich stoupající cenu vnímáme velmi citlivě a prý také poněkud zkresleně, tvrdí ekonomové. Není divu, výdaje na potraviny jsou podle statistiků na druhém místě z celkového rozpočtu domácností (vedou náklady na bydlení), za jídlo dáme v průměru necelých 15 procent výplaty.

Řešení v podobě nákupu laciných a nekvalitních potravin a nevhodné složení stravy pak bohužel vede ke zdravotním problémům či obezitě.

Čtěte dále: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

19 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 23. 6. 2014 17:51