Hlavní navigace

Hraška: moc dobrý návrat ke kořenům

31. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Ceria.cz
Hraška představuje originální způsob konzumace hrachu. Unikátní český výrobek je připravený z přírodních produktů, neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Luštěniny představovaly historicky v našich zemích velmi významnou součást stravy, a to ještě v první polovině minulého století. Zejména proto, že potraviny z masa si drtivá většina populace nemohla dovolit, a nemohla je ani sehnat – maso bylo luxusní a nedostatkové zboží. Daleko jednodušší, i pro sociálně slabší jedince, bylo proto vypěstovat si suroviny k přípravě jídla na poli – jako třeba hrách.

V oblasti gastronomie je přitom hrách do dneška spojen především s pokrmy, jako je hrachová kaše nebo hrachová polévka. Využití hrachu je ale mnohem širší – a právě na to vsadila tuzemská rodinná firma Ceria (www.ceria.cz), která svůj klíčový produkt, hrachovou směs Hraška, již několik let úspěšně prezentuje i na mezinárodním poli – například na letošním potravinářském veletrhu Internationale Grüne Woche (IGW) 2014 v Berlíně.

Přečtěte si: Obří food veletrh ukazuje, že i Němci šetří na jídle

Hraška nechce jít do řetězců

V Česku se ale paradoxně s Hraškou spotřebitel v běžných obchodech nesetká. Tento produkt je totiž k dostání především v prodejnách zdravé výživy nebo na požádání v lékárnách, objednat si jej lze ale například přes webové stránky výrobce i prostřednictvím internetových obchodů.

Absence produktu v klasických obchodech není přitom zaviněna neochotou obchodníků – distribuce Hrašky a produktů Ceria přes specializované obchody je rozhodnutím samotného výrobce, který se obává, že by musel čelit tlaku zejména nadnárodních řetězců na nižší ceny. To by mohlo zakládat riziko horší kvality – a od té rodinná firma ustoupit nechce.

Hrachová směs Hraška se skládá pouze z přírodních komponentů, neobsahuje lepek, cholesterol, umělé konzervanty ani barviva. Směs naopak obsahuje hodně vlákniny, látek obecně nazývané antioxidanty, a lze jí využít jako zdroje železa, hořčíku či zinku. Hrachovou směs lze použít na placky nebo na obalování, například pro zeleninové „řízky“, což v praxi znamená připravit si z ní hlavní „hrachové“ jídlo, stejně tak s ní lze zahušťovat polévky, omáčky, guláše nebo ji použít jako základ různých pomazánek.

Přečtět si: Co jedly naše (pra)babičky a my máme za nové

Potraviny s tradicí

Základní složkou směsi je logicky hrách (mletý a zbavený slupky), další komponenty tvoří směs obilovin (kukuřice, rýže a jáhly, proto také neobsahuje lepek), dietní sůl s obsahem 40 procent draslíku místo sodíku, česnek, chili, směs koření, fruktóza, výtažek z pravé vanilky a přírodní antioxidant kurkuma. Pro účely obalování stačí smíchat zakoupenou směs s vodou, další ingredience, jako například vejce, nejsou potřeba. Ve směsi lze také obalovat různé druhy zeleniny, například papriku, cibuli, nebo třeba houby. Stejně tak při zahušťování polévek stačí směs smíchat s vodou a následně asi 20 minut povařit.


Autor: Vitalia.cz / zdroj: Ceria

Rostoucí zájem o hrachovou směs Hraška vedl výrobce k produkci dalšího výrobku spadajícího do oblasti zdravého stravování s názvem Mahá koření. Jde o směs kmínu, hořčičného semínka a koriandru, která podporuje činnost střev a žaludku a redukuje (což je například o kmínu dlouhodobě známo) plynatost. Koření se do pokrmů přidává v objemu zhruba jedné čajové lžičky pro 4 osoby. Podle výrobce lze získat intenzivnější chuť Mahá koření jeho krátkým restováním na oleji. Takto upravené koření je prý výborným komponentem do polévek či omáček, ale také jako příměs do špenátu, karbanátků či zeleninových a houbových jídel. Z uvedeného koření lze také připravit čaj – zhruba půl čajové lžičky se nasype do 250 ml vody, nechá se přejít varem a zhruba po dobu pěti minut se luhuje.

Dále k tématu: Hraška, lze smažit zdravě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).