Bobule plné vitamínů

Autor: Isifa.cz

Hrozny vinné révy kupujeme hlavně kvůli chuti, aniž si uvědomujeme, jakou moc mají malé bobule. Poslouží i pro hubnutí. Při odtučňovací kúře, pro zdraví i na mlsání je důležitá kvalita.

Bobule vinné révy jemně voní, dodávají nápojům, dezertům i salátům svěží chuť a ještě velmi blahodárně působí na náš organismus.


Autor: Isifa.cz

Vinná réva je mimo jiné výborným zdrojem antioxidantů

Bobule hroznového vína jsou bohaté na vitamin C, vitamíny skupiny B s výjimkou B12, draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, bor, sodík. Dále obsahují jednoduché bílkoviny, aminokyseliny, pektiny a cukry. Vinná réva je rovněž výborným zdrojem antioxidantů, v plodech se nachází flavonoidy, v semenech, slupce a také v listech resveratrol, který má výrazné antioxidační vlastnosti. V červeném víně je 60–100× více resveratrolu než v bílém a odhaduje se, že flavonoidy obsažené v červeném jsou dokonce několikanásobně silnějšími antioxidanty než vitamin E.

Víno vyplavuje bakterie

Látky obsažené ve vinné révě urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami a vyplavují bakterie a snižují tak pravděpodobnost zánětů ledvin a močového měchýře. Toto ovoce rovněž mírní příznaky premenstruačního syndromu. Fruktóza obsažená ve vinné révě mírně zvedá hladinu cukru v krvi, tím pomáhá při únavě, nervozitě a depresích.

Další úžasnou látkou obsaženou v hroznových semínkách je bílkovina označovaná JNK, která pomáhá regulovat apoptózu, tedy cílenou buněčnou smrt – přirozený způsob, jakým se organismus zbavuje nemocných, poškozených a potenciálně nebezpečných buněk. Jestliže je tento proces nějakým způsobem narušený a neprobíhá, potom mohou nádorové buňky přežít a začít se množit.

Výtažek z révových semínek také chrání a posiluje činnost srdce, cév a vlastně celého organismu. Díky tomu může nejen snižovat riziko srdečních a mozkových příhod, ale zároveň i posilovat slabé a křehké vlásečnice a zvyšovat průtok především končetinami. Ocenit ho mohou především lidé s krevní nedostatečností hlavně u cukrovky, impotence a při křečových žilách. Účinkuje i na nejtenčí krevní cévy-vlásečnice, takže může příznivě působit na krevní oběh v očích. S tímto problémem jsou spojeny téměř všechny oční choroby.

Čtěte téma: Když si nevidíte přes nos, může za to sítnice

Hubneme s hroznovým vínem

Na rozdíl od jiných odtučňovacích kúr je sedmi- až desetidenní hroznová kúra ideální pro všechny osoby s nadváhou. Pozitivním účinkem této diety je odstranění jedovatých, odpadových a kyselých látek ze střev. Recept je následující:

Během celého dne sníme postupně 1 kilogram vinné révy. K němu si dáváme ráno a večer 1 polévkovou lžící mletých lněných semen, kterou zapijeme 0,5 litrem čisté neperlivé vody. K tomu popíjíme každý den ještě 2 litry vody a místo oběda si dopřejeme uvařenou rýži s nastrouhanou mrkví nebo jablkem. Na večeři jsou dovolena ještě 2 jablka.

Při této dietě se snažíme konzumovat hrozny v bio kvalitě nebo tuzemské a ještě je pečlivě omýváme, protože pěstitelé vína chtějí dosáhnout velkých, pevných i na pohled krásných plodů a k tomu bývá za potřebí časté chemické ošetřování. Obdobná snaha se projevuje při dopravě a ve velkoobchodu, kde se používají zdraví škodlivé vosky a pryskyřice, aby se ovoce krásně lesklo a mělo delší trvanlivost.

Kdy je k mání tuzemská vinná réva? KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY

Tipy: Vinná réva pro zdraví

Pryč se zácpou

Bobule vinné révy dovedou úžasným způsobem rozpohybovat střeva. Po dobu 10 dní si ráno nalačno a večer asi hodinu před ulehnutím dopřejeme 10 hroznových bobulí rozmixovaných s 2 dl vody. Tento nápoj vypijeme po douškách a úspěch je opravdu zaručen.

Hroznová semínka svědčí pokožce

Ze semen hroznového vína se lisuje kvalitní olej, který se používá hlavně v kosmetice. Pomáhá uchovat a zesilovat kolagen v kůži, takže upravuje elasticitu pokožky. Lehce se vstřebává, zjemňuje pokožku. Obvykle je určen pro normální až mastnou pleť.

Tipy: Hroznové víno v kuchyni

Vinný ocet

Vinný ocet se výborně hodí jako přísada ovocných nápojů, do moučníků i salátů.

Potřebujeme: ½ kg vinné révy, ½ l kvalitního jablečného octa

Postup: Umyté a vypeckované bobule vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalijeme je octem, zavážeme a necháme po 3 dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.

Snídaňový šejk

Potřebujeme: 15 bobulí vína, 1 švestku, 1 broskev, 1 jablko, 2 dl vody

Postup: Všechny ingredience smícháme a pečlivě rozmixujeme. Hotový nápoj nalijeme do vysoké sklenice a popíjíme nalačno, nejlépe po dobu 14 dní.

Barevné smoothie

Potřebujeme: 2 ½ šálku červeného hroznového vína bez jader, 1 jablko, 1 šálek ostružin a 2 dl vody

Postup: Přísady smícháme a rozmixujeme.

Připijte si na zdraví. Ale jen jednou sklenkou

Popíjení zkvašené révové šťávy má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Výzkumy dánských vědců potvrdily, že každodenní popíjení 1 skleničky kvalitního vína snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Víno můžeme pokládat za preventivní lék aterosklerózy, tedy postupného ucpávání cév, které je častou příčinou úmrtí. Vědci ale zdůrazňují, že máme skutečně zůstat jen u jedné skleničky denně.

Víno působí blahodárně také na zažívací systém. Podporuje tvorbu žaludečních kyselin a vylučování enzymu pepsinu. Červené víno díky obsahu tříslovin dezinfikuje trávicí trakt.

Nápoj rovněž pročišťuje střeva. Víno totiž obsahuje glycerol, který má projímavé účinky. Trpíme-li zácpou, pomůže nám sklenička vína před spaním.

Na krvinky raději bílé

Obecně se říká, že červené víno je „na krvinky“, ale vědci potvrdili, že to není úplně pravda. Antioxidační molekuly v bílém víně jsou sice menší než v červeném, ale znamená to, že jsou snáze vstřebatelné. A proto taky účinnější.

Víno uvolňuje organismus, jeho příležitostné popíjení navozuje uvolnění a radost. Dát si skleničku vína a strávit příjemný večer s přáteli či v klidu domova je velmi příjemné. I zde však platí rčení „všeho s mírou“. Nadměrné popíjení vína může totiž u přecitlivělých jedinců vyvolávat nervozitu, změny nálad a vnitřní neklid.

Nápoj také podporuje dlouhověkost.Ve věku nad 60 let vědci doporučují ke zlepšení zdraví až dvě skleničky kvalitního vína denně. Ba co víc – zjistili, že mozkové závity u starších lidí fungují díky vínu mnohem lépe. Prokázalo se, že mentální kapacita je u seniorů pijících menší dávku vína denně výrazně lepší než u abstinentů.

I u vína platí pravidlo, že kvalita je základ. Většina vín obsahuje zdraví škodlivé siřičitany. U citlivějších jedinců mohou vyvolávat podrážděnost, bolesti hlavy, vyrážky. Vhodnější variantou jsou rozhodně vína v bio kvalitě, v níž se tyto chemické látky nesmějí používat.

Víno je léčivým nápojem, ovšem je důležité si uvědomit, že alkohol v širší míře může u nervově labilních jedinců vyvolat závislost a poškozovat játra, ledviny, slinivku i mozek.Na cuhť i pro zdraví stačí ona jedna sklenička.

Přečtěte si: Který z nich je přírodní? Cider, nebo cidre?

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 27. 9. 2013 14:59