Hlavní navigace

Názory k článku 5 diet pohledem lékaře

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2015 13:21

    Mary (neregistrovaný)

    V posledni dobe se uz konecne vi, ze lepek je pricinou velkych zdravotnich problemu, tak proc se mu nevyhybat? Je to totez, jako by alergici stale ignorovali sve alergeny. Lepek se ignorovat neda, je vsude. Vcetne mnoha jogurtu a masnych vyrobku. Snizenim obsahu lepku v jidle se nam vsem muze vyrazne ulevit a usnadni se traveni. O to i v redukcnich dietach snad jde? Pokud citime hlad po ryzovem puffovanem pecivu, je velmi prijemne a zdrave nedelat si z zaludku kompost.
    Psenice uz davno neni to, co byvala, a divim se, ze ta preslechtena zruda se jeste smi nazyvat psenici. Navic, protoze EU zatrhla dovoz kanadske psenice, ktera mela mnoho zivin, mineralu ap., a evropska je jen uboha nahrazka, v Britanii dle vladniho narizeni pridavaji do psenice uhlicitan vapenaty (o, jak zdrave) a jakesi vitaminy B. Uz to pripomina molekularni kuchyni....
    Co se tyka redukcnich diet, vyborna je delena strava, prave kvuli snadnejsimu traveni.

  • 11. 8. 2015 17:57

    Martin (neregistrovaný)

    Je mi líto, že takový článek našel na tomto serveru místo. Přečetl jsem první dva body o ketogenní dietě a také o sacharidových vlnách, ani v jednom z nich nejsou relevantní důvody, proč by dieta měla být špatná.

    U ketogenní diety se musí hlavně mluvit o nevýhodě v jednostrannosti stravy a tedy potencionálním nedostatku některých důležitých látek, zejména vitamínů a minerálů - o tom paní doktorka ale neříká ani slovo - naopak zmiňuje, že úbytek je dán "zejména odvodněním". Tak to ale, paní doktorko, není. Samozřejmě, že voda se sacharidy odchází a samozřejmě, že tvoří 4násobek množství sacharidů, ale reálné výsledky této diety, podepřené i přesným měřením ať už kaliperem nebo elektronickými měřidly, jasně ukazují, že je zcela reálné týdně odbourat 1-1,5 kg tuku a to při dodržení dobrého tréninkového programu prakticky bez zásahu do svalové hmoty. Ten pokles na hmotnosti je samozřejmě vyšší, ale ano, tam se jedná o vodu, která se následně vrací. Přesto, voda se vrátí, ale odbouraný tuk (má-li člověk rozum), nikoli.

    U sacharidových vln paní doktorka píše o nebezpečí zánětů. Nezlobte se na mne, ale jakých? A hlavně, jaká je jejich souvislost s cyklovaným příjmem sacharidů? Doopravdy je vyprovokuje těch 300-400 gramů sacharidů, co člověk dává v některých dnech? Ale no tak, vždyť strava běžného člověka obsahuje sacharidů mnohdy mnohem více a hlavně v podobě jednoduchých cukrů, nikoliv komplexních sacharidů, jaké jsou preferovány ve vlnách.

    Mohl bych pokračovat dále, ale asi to nemá smysl. Nicméně všem čtenářům doporučuji brát text uvedený v článku s velkou rezervou. Vlastně doporučuji ho vůbec nebrat v potaz a ani v nejmenším vážně.

  • 11. 8. 2015 22:05

    M (neregistrovaný)

    Popravdě to taky nechápu. Tihle "klasičtí odborníci" (další je třeba Suchánek z IKEMu) by si měli uvedené diety nejprve vyzkoušet na sobě a pak teprve hodnotit. Keto, sacharidové vlny i paleo opravdu fungují a jako důkaz jsou tady tisíce lidí, ale oni budou neustále omýlat ty svoje mýty o ztrátě svalové hmoty, únavě a jojo efektu, i když ve skutečnosti je tomu právě naopak. Svalová hmota neubývá, při správném cvičení přibývá, únava po pár dnech mizí a jojo efekt se zásadně nekoná páč nemá proč. O bezlepkové stravě škoda mluvit. Každý může vyzkoušet sám a pak hodnotit.

  • 12. 8. 2015 12:33

    bez přezdívky

    Clanek je proste dalsi z rady recyklatu vetsinove prijimanych bludu, kdy autorce rozhodne neubiram jeji praxi a metody, ale snazi se popsat a hodnotit veci, o kterych poradne nic nevi ani po prakticke ani po teoreticke strance, nerkuli ze by snad cetla nejake vedecke studue

  • 12. 8. 2015 8:27

    Mary (neregistrovaný)

    Pokud pani doktorka podrobuje kritice ketogenni dietu coby nevhodnou redukcni dietu, jiste zna film s Meryl Streepovou <Predevsim nikomu neuskodim> (First do not harm), kde ketodieta slouzi k lecbe epilepsie. Nazev filmu cituje z prisahy doktoru mediciny. Film je o bezmoci lekaru, zkouseni leku na malickem pacientovi, trpicim epilepsii. Jeho matka vidi, jak je synkovi v nemocnici stale hur, musi kvuli zachvatum nosit prilbu, aby si nezranil hlavu, sestricky ho pripoutavaji v posteli...jeho maminka se definitivne rozhodne pro kliniku, kde leci epilepsii ketodietou, a ma uspech. Ve filmu hraje male role i mnoho nehercu, kteri jsou v zaverecnych titulcich jmenovani jako byvali pacienti, vyleceni ketodietou z epilepsie.

  • 13. 8. 2015 1:19

    gyfu (neregistrovaný)

    U ketogenní diety se nekonzumují jen bílkoviny a zelenina, jak tvrdí MUDr. Kunová. Ketogenní dieta spočívá v příjmu potravin s vysokým obsahem TUKU, normálním množstvím bílkovin (1-1,5g na kilogram tělesné váhy/den) a minimem sacharidů (20-50g na den). Příliš mnoho bílkovin by naopak hubnutí mohlo brzdit, tělo si z nich dokáže vyrobit cukr, a to cestou glukoneogeneze. Specialistka na výživu by neměla šířit nesmysly, i tak je jich plný internet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).