Hlavní navigace

12 rad, jak do léta zhubnout

13. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Potřebujete zhubnout do kalhot, do plavek nebo pro lepší pocit? Zkuste se řídit dvanácti zásadami a do léta máte dole šest kilogramů.

Pokud chcete zhubnout zdravě do plavek, tak není vůbec pozdě. Přečtěte si následující rady, jak toho dosáhnout bez diet, hladu a hlavně bez jojo efektu. Pokud se do července chcete zdravě zbavit šesti kil nebo deseti až patnácti centimetrů v problémových partiích, zkuste se držet mých zásad.

1. Motivace a cíl – jsou při hubnutí a pro zhubnutí nejdůležitější. Proto si stanovte pouze reálné cíle, jinak motivaci brzo ztratíte a budete se jenom trápit. Když chcete do července shodit celkově například šest kilogramů, rozdělte si je na několik menších částí. Například každý týden zhubnu jeden kilogram a začátkem července budu o šest kilo a několik centimetrů štíhlejší. Za každé kilo dolů se odměňte. Samozřejmě ne jídlem.

2. Hubnutí začíná již při nakupování - zde platí dvě pravidla. První – nikdy nenakupujte hladoví. Nakoupíte více jídla a navíc ještě kaloričtějšího (sladké, mastné, přesolené). Pravidlo druhé – to, co nemáte doma, nesníte. Výběrem kvalitních a nutričně bohatých potravin předejdete domácímu mlsání a lehká a hlavně zdravá jídla si vždy budete mít z čeho připravit. Neomezeně si můžete ale dopřávat čerstvou sezonní zeleninu a rozumně i ovoce. Například jahody nebo třešně.

3. Snižte příjem a zvyšte výdej energie - celý proces hubnutí i přibývání na váze je velmi zjednodušeně jen o rozdílu mezi přijatou energií ze stravy a vydanou energií nezbytnou pro fungovaní našeho těla a na duševní a fyzické aktivity. Ideální je nejen snížit příjem energie ze stravy, ale i zvýšit výdej energie každodenním pohybem.

4. Hlídejte si složení jídelníčku – řiďte se selským rozumem. Logicky – smažená, tučná nebo sladká jídla a nápoje obsahují více energie (kcal nebo kJ), než ta netučná a neslazená, připravená vařením, dušením nebo grilováním. Upřednostňujte hodnotné čerstvé a kvalitní potraviny před trvanlivými a polotovary.

5. Dejte si poloviční porci - pokud nechcete zcela zatratit svá oblíbená jídla, dopřávejte si je méně často a snězte vždy jen poloviční porci. Pokud setrváte, výsledek se brzo dostaví.

6. Jezte 5× až 6× denně – tím bude váš metabolismus v neustálém režimu spalování. Ideální jsou tři hlavní jídla a dvě až tři svačiny denně. Pauzy mezi nimi by neměly být delší než tři hodiny. Vynechání řádné snídaně se může vymstít velkým hladem večer. Poslední malé jídlo dne jezte nejpozději 3 hodiny před spánkem. Jídla na další dny si plánujte předem.

7. Pijte pravidelně – zejména neslazené nápoje, a to s ohledem na vaši fyzickou aktivitu nebo okolní teplotu. Ideální je sklenka kohoutkové vody, ovocného nebo bylinkového čaje každé dvě hodiny. Pozor na alkohol a kávu, které dehydratují naše tělo, alkohol má i velké množství energie.

8. Vynechte cukr – především ten skrytý ve sladkostech, sladkém pečivu, slazených nápojích nebo ve 100% ovocných šťávách. Ušetříte tak zbytečně hodně přijaté energie z cukru. Sklenice 100% „zdravé“, nedoslazované pomerančové šťávy (2 dcl) skrývá až pět kostek cukru. Šťávy raději nahraďte čerstvým sezonním ovocem. Zmrzliny a nanuky si dopřejte jen s mírou.

9. Denně se hýbejte – nemusíte být sportovně založení nebo se mořit cvičením. Úplně postačí více každodenního pohybu. Při cestě autem nebo MHD vystupte dřív a zbytek dojděte vždy pěšky, hodně energie vydáte i častou chůzí do schodů místo výtahu, pravidelnými domácími nebo zahradními pracemi. Každodenní dvaceti minutová rychlá chůze na jarem provoněném vzduchu je pro hubnutí lepší než dlouhé jednorázové aktivity.

10. Více se měřte, méně se važte – nejvhodnějším a nejvíce vypovídajícím měřítkem vašeho úsilí oproti hmotnosti jsou vaše míry. Změřte se na začátku svého plavkového snažení a znovu za měsíc na stejných místech. U žen je nejlepším ukazatelem úbytek centimetrů v pase a na bocích, u mužů pouze v pase. Pozor! Pokud zhubnete, tak všude. Když se budete řídit podle hmotnosti, tak se važte maximálně 1× týdně a vždy za stejných podmínek. Zdravé hubnutí je 1 kg za týden, maximálně však 4 kg za měsíc.

11. Nevěřte zázračným přípravkům, kosmetice ani přístrojům – nic z toho za vás hubnout nebude. Pokud ano, tak pouze nepatrně a půjde jen o velmi krátkodobý efekt. Jediným místem, kde nastane znatelný úbytek, bude vaše peněženka nebo sebevědomí.

12. Setrvejte a věřte si – to, že jste párkrát zhřešili nebo vám hubnutí nejde zcela dle vašich představ, neznamená, že to celé nemá smysl a nemůžete pokračovat. Najděte příčinu, odstraňte jí a pokračujte. Hlavně však setrvejte. Každý další malý úspěch vás posílí, posune blíže k vašemu letnímu cíli. Již 5% snížení hmotnosti má nemalý pozitivní přínos pro vaše zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Výživový poradce při hubnutí

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).